Retiri la detenció de l’exconsellera a l’exili Clara Ponsatí a l’Estat espanyol, encara que només sigui per prendre-li declaració, i informi el Parlament Europeu que desisteix del suplicatori, cursat el 2020, per poder-la detenir. Són les dues reclamacions que ha fet l’advocat Gonzalo Boye al magistrat Pablo Llarena, en l’escrit de reforma contra la interlocutòria, en la qual actualitza el processament del president Carles Puigdemont i els exconsellers a l’exili, i que va fer pública el 12 de gener passat, just el mateix dia de l’entrada en vigor de la reforma del Codi Penal, en el qual desapareix el delicte de sedició. El jutge Llarena ha retirat el processament per sedició a tots els polítics a l’exili i en el cas de Ponsatí, només l’acusa d’un delicte de desobediència, que no implica presó, sinó inhabilitació de càrrec públic fins a 20 mesos. Pel que fa al president Puigdemont i als exconsellers Toni Comín i Lluís Puig els imputa el delicte de malversació per l'1-O. La situació de Ponsatí és similar a la secretaria general d'ERC Marta Rovira, exiliada a Suïssa. Ara, el jutge Llarena només l'acusa de desobediència i ordena la seva detenció si trepitja l'Estat espanyol, "només als efectes de prendre-li declaració".

En el recurs de reforma, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, Boye afirma que Clara Ponsatí “vol deixar clar que ella no ha comès cap delicte” i que els fets que es relaten en aquest procediment sobre elque va fer el Govern la tardor del 2017 són “simplement actes polítics indegudament criminalitzats”. Ponsatí també avança que comparteix les al·legacions que presentaran Puigdemont i Comín. En el cas de tots dos, com de Lluís Puig (que ha canviat d’advocat i ara el representa Miquel Sàmper ), el jutge Llarena assegura que no se’ls pot aplicar la malversació atenuada, que ERC va arrencar al govern del PSOE a darrera hora; sinó que els imputa el delicte agreujat de malversació, que pot arribar als 12 anys de presó en el cas de Puigdemont perquè se l’acusa de tota la despesa de l’1-O, xifrada en 5,3 milions d’euros pel jutjat d’instrucció 13 de Barcelona. En el cas de Comín i Puig no se’ls aplicarien la més agreujada, ja que la despesa que se’ls imputa no supera 250.000 euros. Se'ls acusa d'haver aprovat una de les cinc factures per pagar les cartes censals a Unipost, que en global sumen 1 milió d’euros.

Desobediència, prescrita

En l’escrit, Boye reclama a Llarena que retiri l’ordre de detenció de Ponsatí a l’Estat espanyol perquè “ni tan sols se l’ha citat” formalment perquè es presenti al jutjat per prendre-li declaració, ni s'ha intentat una mesura “menys onerosa”. I, a més, li recorda que l’exconsellera de Cultura és eurodiputada i, per tant, requereix el permís del Parlament Europeu, és a dir, la petició d’un suplicatori a la cambra catalana, per poder-ho fer. En la seva resolució, el jutge del Tribunal Suprem indica que espera a dictar noves euroordres de detenció de Puigdemont, Comín i Puiga l’espera de la resposta dels tribunals europeus.

A més a més, el penalista afirma que Ponsatí “mai” va ser processada pel delicte de desobediència, segons consta en la interlocutòria del 21 de març de 2018. Per això, Boye afirma que Llarena incórrer en una “sèrie d’il·legalitats” i  “acorda il·legalment la seva detenció”. A més a més, l’advocat indica que el delicte de desobediència està prescrit, ja que han passat més de 5 anys dels fets (en concret, indica 5 anys i 4 mesos), que és el termini en aquests delictes lleus. La darrera actuació vers el delicte de desobediència, segons precisa, va ser la retirada de la primera ordre europea de dentició, el 5 de desembre de 2017, i en les altres euroordres, només va incloure, el delicte de sedició.

Per tot això, demana al jutge que deixi sense efecte l’ordre nacional de detenció de Clara Ponsatí als cossos i forces de seguretat per evitar la detenció “il·legal” de Ponsatí i que “sense dilacions, posi en coneixement del Parlament Europeu que es desisteix del suplicatori” realitzat en la interlocutòria de 4 de febrer de 2020, de la qual demana que també es deixi sense efecte.