Els fiscals Cristina López i Ángel Bodoque han començat a exposar els seus informes finals del cas de l’operació Mito, i han demanat la condemna per a les 53 persones físiques i jurídiques processades, en una nova sessió del judici a l’Audiència Nacional, aquest dimarts.  Han assegurat que aquesta investigació “no és una causa general”, que s’investiguen fets de 2014 al 2018 i que José Ramón Prado Bugallo, conegut per Sito Miñanco, era el líder d’aquesta organització, dedicada al tràfic de drogues i el blanqueig de capitals.  Abans, la defensa de Gonzalo Boye ha modificat les seves conclusions i ha demanat la nul·litat de les actuacions en la peça oberta contra ell (la número 7 sobre l’escorcoll  del seu telèfon i correu electrònic) per vulneració de drets fonamentals. 

L’advocat  Eduardo García Peña  ha anunciat aquest canvi perquè sosté que durant el judici  ha quedat acreditat que durant l'entrada i registre del despatx professional  de l’advocat de Carles Puigdemont, l’octubre de 2019, li van ser confiscats documents de la seva estratègia de defensa i, per tant, s'haurien vulnerat els seus drets fonamentals. L’advocat exposarà les proves i  raonaments jurídics en el seu informe final, previst per la setmana vinent.

Boye indignat

En concret, agents de la policia espanyola van admetre en el judici que havien agafat  un llapis de memòria de Boye, en el qual hi ha un document, a doble columna,  amb la incriminació que va fer-li Manuel Puentes Saavedra, i les proves per tombar-ho, a  més de jurisprudència. En la seva declaració davant el tribunal, aquest dilluns, Boye, indignat, es va defensar i va assegurar que la seva actuació  va ser exclusivament professional.

“No és una causa general”

A la vista, la fiscal Cristina López ha iniciat l’informe final del Ministeri Públic i ha assegurat que la investigació “no va ser prospectiva”,  “ni és una causa general”, ni “va vulnerar drets fonamentals”, amb les escoltes fetes als cotxes, habitatges i una nau.

La fiscal ha detallat que la investigació es va iniciar el 2016 i  que José Ramón Prado Bugallo, conegut com a Sito Miñanco, “era el màxim responsable de l’organització, gestionava la droga, els diners i la logística. Ningú feia res sense el seu coneixement”, ha manifestat la fiscal López. Ha afegit que "li deien jefe, i míster i que no li agrada perquè li pot pujar més anys més la pena."

 

Del tràfic de drogues, la fiscal els fa responsables, a la majoria, per l’entrada de 3.300 quilos de cocaïna amb el vaixell Thoran, de Colòmbia a l’Estat espanyol, i també d'un contenidor d’Holanda. La fiscal ha assegurat que Prado Bugallo “aprofita permisos penitenciaris”, com ara  l’octubre de 2017, ja que està en segon grau per una condemna de tràfic de drogues, per “controlar” l’arribada de la droga. La fiscal també ha demanat al  tribunal que "no accepti aplicar les dilacions indegudes als acusats" per la gravetat dels delictes, en  el seu informe que ha durat més de dues hores.

 

“Operació jurídica enganyosa”

Per la seva part, el fiscal Ángel Bodoque s’ha centrat en la peça del blanqueig de capitals procedent del narcotràfic, del qual ha assegurat que és un delicte difícil de demostrar, però, com marca la jurisprudència, ha indicat que cal mirar els antecedents dels acusats, i Prado Bugallo, ha recordat, va ser condemnat per tràfic de drogues el 2001 i  blanqueig el 2009. El fiscal ha negat que se l’estigui castigant per fets ja jutjats a l’Audiència de Pontevedra. També ha afegit que els “correus humans” no ha pogut justificar l’origen dels diners que transportaven a l'aeroport de Barajas, el febrer de 2017; que "les seves explicacions són dèbils i irracionals”.

Pel que fa a Boye,  el fiscal Bodoque ha assegurat que "el seu nom ja va sortir  l’octubre del 2017", amb l’operació dels diners comissats a Barajas, i que “no va ser investigat per què ho va declarar una persona el 2019”, fent referència a Puentes Saavedra, acusat d’incriminar Boye per  sortir de la presó. Això no obstant, Junts per Catalunya ha demanat al ministre de l'Interior si està protegint a aquest acusat, que va salvar-se ja d'una condemna per drogues.

El fiscal ha assegurat que "l’operació jurídica"  per recuperar els diners “és enganyosa” i que “es va fer una petició enganyosa al Seplac” per recuperar els  860.000 euros comissats a l'aeroport de Barajas el febrer de 2017.

El fiscal continuarà el seu informe aquest dimecres en el judici a l'Audiència Nacional.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!