Les acusacions per terrorisme pel cas Tsunami han quedat arxivades a l'Audiència Nacional, però no així al Tribunal Suprem, on la jutgessa Susana Polo encara no s'ha pronunciat sobre l'envestida que ahir va dedicar la sala del penal al jutge Manuel García-Castellón. Per aquesta raó, la defensa de Carles Puigdemont, que dirigeix Gonzalo Boye, ha fet arribar aquest dimarts la seva resposta al posicionament que va demanar la instructora a les parts sobre si cal plantejar qüestions prejudicials al TJUE amb relació a l'aplicació de l'amnistia al cas Tsunami. Boye atribueix a ignorància sobre el dret de la Unió les qüestions que es volen plantejar i assegura que no hi ha cap dubte sobre l'aplicació de l'amnistia en aquest cas. Això no obstant, no s'oposa a què es plantegin les qüestions "en cas d'arribar-hi", és a dir, si finalment prospera la proposta de consultar el tribunal de Luxemburg i si, malgrat la decisió de l'Audiència d'arxivar aquest mateix cas, el Suprem manté les acusacions contra Puigdemont.

Van ser les acusacions populars, representades per entitats unionistes, les qui van demanar les qüestions prejudicials al TJUE amb l'argument que el delicte de terrorisme no es pot amnistiar, segons el dret de la Unió. Per contra, tant les defenses de Puigdemont i el diputat Ruben Wagensberg —tots dos jutjats pel Suprem per la seva condició d'aforats— com la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat han demanat que s'apliqui l'amnistia. Els primers amb l'argument que els fets que se'ls imputa no són delictius, ja que les mobilitzacions que va protagonitzar Tsunami s'emmarcaven en el dret de manifestació, i els segons, recordant que l'amnistia només exclou els casos de vulneració greu dels drets humans, la qual cosa no es va donar en les protestes posteriors a la sentència als líders del procés del 2019.

Desconeixement

"Entenem que només des del desconeixement del dret de la Unió que reflecteixen les sol·licituds de les acusacions populars es pot realitzar una remissió prejudicial davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, especialment en atenció al que ha de considerar-se com acte clar i acte aclarit, però, específicament, respecte del que realment pretenen les acusacions populars", retreu l'advocat de Puigdemont abans de desplegar els seus arguments sobre per què no hi ha dubtes sobre l'aplicació de la llei d'amnistia al cas Tsunami.

El lletrat subratlla que no tenen cap inconvenient que es faci el plantejament prejudicial al TJUE i que, arribat el moment, es pronunciaran. En qualsevol cas, avança la jurisprudència del TJUE en què es deixa clar que "les autoritats d'un estat membre no poden invocar directament una directiva per agreujar la responsabilitat penals dels inculpats en un procediment legal". "Una directiva, per si sola i sense la implementació d'una llei interna, no pot crear ni agreujar la responsabilitat penal dels individus", subratlla.

La redacció d'ElNacional.cat està treballant per ampliar aquesta informació. Per llegir l'última hora de la notícia, actualitza la pàgina.