Revelació greu sobre la nova peça d’investigació de la suposada ingerència russa en el procés d’independència de Catalunya, que el magistrat del cas Volhov, Joaquín Aguirre, va dictar divendres passat amb la imputació de 13 persones pels delictes de malversació i traïció, inclosos els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont. L’advocat Gonzalo Boye, també investigat en aquesta nova instrucció, ha fet una comunicació a X (abans Twitter), en la qual, de forma irònica i preocupant, desvela que una part de la resolució judicial surt ja en el llibre La trama russa, contra l’independentisme català, del periodista David Alandete, que s’ha presentat aquest dimecres. En aquesta resolució, el magistrat Aguirre sosté que quan reculli les proves elevarà un informe raonat al Tribunal Suprem perquè investigui Puigdemont, ara diputat de Junts al Parlament, com també al diputat Francesc de Dalmases, pel seu aforament.

“No estic segur de què es va redactar primer, si aquest libel o la resolució per la qual el jutge Aguirre ens ha imputat, però les similituds són preocupants. A més, hi ha un reconeixement explícit de l'origen de la informació reproduïda en ell”, declara l’advocat de Puigdemont i del director de la seva oficina, Josep Lluís Alay, imputat al cas Volhov i ara en la nova peça. Boye ja va anunciar que prepara una querella contra el titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona per prevaricació perquè sosté que ha desobeït l’ordre de l’Audiència de Barcelona d’aturar el cas Volhov a 1 d’agost de 2023, i ara amb la mateixa documentació intervinguda i coneguda fa quatre anys, obre una nova investigació.

La identificació de Carles Porta

En concret, en la nova resolució, el titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona reprodueix uns SMS extrets del mòbil de Víctor Terradellas, exdirigent de relacions internacionals de Convergència, president de la Fundació Catmon i també investigat, amb el llavors president Carles Puigdemont, la vigília de la Declaració Unilateral d’Independència (DUI), el 27 d’octubre de 2017, suspesa pel mateix Govern. “Estem Carles, Miquel i jo aquí. A 50 metres del Palau”, recull el jutge. Frase reproduïda en el llibre. La gravetat és que aquesta conversa estava en el sumari del cas Volvoh, però no que Carles és Carles Porta, periodista i “amic personal de Puigdemont”, com va difondre el magistrat Aguirre. El llibre, amb una suposada elaboració i producció de mesos, també identifica al periodista Carles Porta. Com també a Miquel Casals. El jutge ha imputat Porta pel fet de ser coneixedor que Terradellas va portar dos ciutadans russos a entrevistar-se amb Puigdemont a la Casa dels Canonges, admès per Presidència,  com amb altres representants estrangers, i més el 2017. D’aquestes converses, el jutge Aguirre sosté que "Porta tindria un paper de rellevància en la trama rus-catalana".

LLIBRE ALANDETE
Una part del llibre, on s'identifiquen investigats, fins ara desconeguts i anunciats pel jutge fa només una setmana, com ara el periodista Carles Porta.

Col·laboradors, denunciats per l’advocat

De les converses de Terradellas i altres investigats, el periodista afirma en el llibre: “Això ho sabem per comunicacions seves intervingudes després per la Policia i dipositades en la causa judicial.” En la investigació del cas Volhov, Boye ha denunciat diverses vegades que el magistrat Aguirre s’hauria ajudat d’un grup de periodistes per impulsar la investigació, que després ha estat incorporada al sumari i facilitada a  la policia judicial del cas, primer la Guàrdia Civil i ara la Comissaria General d’Informació de la policia espanyola. Les defenses podrien exigir que es facin pericials i que s’acreditin si ha estat la Guàrdia Civil o un extern no acreditat qui ha extret la informació del mòbil de Terradelles i d’altres encausats. Si la cadena de custòdia no és clara i respectada, es podrien invalidar totes les converses intervingudes i que sostenen el relat acusatori.

Reclam d’amnistia

En el darrer escrit presentat al jutjat, el penalista -a requeriment del jutge- ha demanat l’aplicació de l’amnistia a Alay i ha denunciat que l’instructor va difondre “la resolució del 21 de juny de 2024 àmpliament als mitjans de comunicació amb antelació a la seva notificació als afectats”.  El gener passat, Boye  va presentar la recusació del jutge Aguirre, i que fos apartat del cas Volhov, perquè va fer una entrevista a una televisió alemanya, en la qual explicava la investigació de la peça de la trama russa. El mateix dia que s’emetia, es difonia una nova resolució del jutge Aguirre que ordenava  l’impuls i després el secret de la peça de la trama russa.

El penalista ha denunciat obertament que el magistrat ha compartit informació amb un consorci de periodistes. En el cas de l'entrevista a la televisió alemanya, l’Audiència de Barcelona va considerar que no va donar una informació perjudicial a la investigació, malgrat considerar que no era del tot adient. En una segona resolució, del maig passat, el tribunal li ha ordenat que aturi el cas Volhov perquè  no hi ha cap diligència pendent de realitzar. La resposta del jutge Aguirre ha estat obrir una nova investigació sobre la suposada trama russa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!