L'advocat Gonzalo Boye llança una advertència: el suplicatori contra els eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí "va per llarg". Parlen de mesos i no nega que aquest té "una base política" però s'haurà de defensar tècnicament. A tall d'exemple, avui a les set del matí han enviat més escrits on Boye qüestiona tots els punts per demostrar que no es respecten els drets fonamentals en l'interès que persegueix el Tribunal Suprem per retirar la immunitat dels tres parlamentaris europeus.

Avui, comencen les discussions dins el comitè i Boye sosté que el suplicatori, en els termes que s'està treballant, "és del tot inviable". El recorregut serà curt malgrat la durada del procés: primer s'haurà d'assenyalar una audiència i el reporter o relator haurà de fer un informe que es votarà i després s'enviarà al ple i s'acabarà votant. Boye envia un missatge de calma: "Estem molt tranquils i s'ha d'anar pas a pas plantejant les coses". Una altra de les incongruències que assenyala l'advocat, a banda de la potestat que reclama el Suprem, és que els delictes i les imputacions de tots tres, Puigdemont, Comín i Ponsatí, són totalment diferents: "Clarament és una persecució política a representants d'una minoria nacional". 

Malgrat tot, Boye confia en el TJUE perquè "sempre acaba posant les coses al seu lloc", i sobre el Parlament Europeu admet que "trigarà mesos per l'agenda que té i perquè el tema a discutir sempre és delicat". Als tres diputats els imputen delictes diferents: sedició i malversació, i a Ponsatí, malversació, i per fets diferents; la nota comuna: "Una persecució política a representants d'una minoria nacional". I recorda que fins i tot la justícia belga ha afirmat que el Suprem espanyol no té cap mena de potestat per jutjar-los. Si continuen per aquest camí, "s'anul·larien les garanties que han de tenir" els defensats.

Què diu la llei?

 

Amb el reglament a la mà, la Comissió d'Afers Polítics fixa límits al suplicatori i deixa clar que la comissió no podrà suspendre la immunitat d'un diputat si la intenció subjacent en el procediment judicial és "perjudicar l'activitat política del diputat i, en conseqüència, la independència de la institució (fumus persecutionis)".

Aquest serà un dels fonaments en què s'empararan Puigdemont, Comín i Ponsatí. Argumentaran que "és evident que si fossin extradits no tindrien un judici just"; que el Suprem no és el tribunal competent per jutjar-los, amb la qual cosa es vulnera el seu dret al jutge natural i a la doble instància; que el Suprem ha mostrat un biaix ideològic decidint de manera "arbitrària" quins polítics independentistes eren processats; que els consellers que van abandonar la política van ser posats en llibertat el març del 2018 mentre la resta van seguir empresonats, i que aquest biaix s'ha fet evident també amb les condemnes i el rebuig als beneficis penitenciaris dels condemnats.

Així mateix, els eurodiputats esgrimiran defectes de procediment, entre els quals, que el Tribunal Suprem no és competent i que no reconeix la immunitat europea, com demostra el fet que es mantingui l'ordre de presó contra ells en territori espanyol tot i que disposen de llibertat de moviments a la resta de països. De fet, advertiran que en cas que s'acabi executant l'ordre europea d'arrest se'ls sotmetrà a presó preventiva.