"Tsunami Democràtic a Suïssa és una manifestació, però a Espanya és terrorisme", així de contundent ha estat l'advocat Gonzalo Boye al programa Preguntes Freqüents de TV3 quan li han posat l'exemple de l'informàtic Jordi Baylina, una de les persones espiades del CatalanGate que viu a Suïssa. Boye, advocat del president a l'exili Carles Puigdemont i del president Quim Torra, ha estat entrevistat arran de l'escàndol d'espionatge.
Boye és una de les persones inclosa dins de la llista d'independentistes espiats amb el programari Pegasus. "Quan s'accedeix a un telèfon mòbil amb el programa Pegasus, es pot obtenir tot el conjunt d'informació que un té emmagatzemat a mòbil: vida privada, el secret de les meves comunicacions, el secret professional i s'han pogut instal·lar i desinstal·lar documents del mòbil", ha explicat. I ho ha reblat, tot assegurant que "el ventall de conductes criminals que ha comès aquesta gent és molt ampli".
Boye no ha dubtat ni un segon a afirmar que "hem estat espiats, hi ha proves pericials al respecte". En aquest sentit, ha remarcat que queda per determinar qui ho ha ordenat, qui ho ha pagat i d'on ho ha pagat. "El fet de l'espionatge no és presumpte, sí que ho és l'autoria", ha advertit. Per donar resposta legal al CatalanGate, Boye ha declarat que portarà el cas als jutjats d'arreu d'Europa. "Construirem totes i cada una de les accions legals que ens corresponen als tribunals catalans, espanyols i europeus", ha anunciat. I ha afegit que també durà a terme accions per trobar respostes a les reclamacions que s'escaiguin producte de l'afectació del dret de defensa que han patit els seus defensats.
L'advocat xilè ha aprofitat l'avinentesa per contrastar la qualitat democràtica suïssa amb l'espanyola. "A l'octubre del 2017, l'Audiència Nacional va cursar l'ordre de detenció contra els exiliats i Suïssa va ser el primer país que va contestar a Espanya que els fets que descrivia no són un delicte polític al seu país", ha relatat.
Boye apunta que hi ha més persones espiades
El servei d'Intel·ligència espanyol només ha reconegut haver investigat 18 persones relacionades amb Tsunami Democràtic, tanmateix, la llista presentada per Citien Lab és molt més gran. "Soc de lletres, però fins aquestes xifres arribo: 65 espiats, menys 18 ja reconeguts, falten 47", ha piulat recentment l'advocat, tot compartint la notícia que reduïa a 18 persones les investigades pel CNI.
L'impacte del CatalanGate
L'escàndol de l'espionatge massiu a polítics, advocats i activistes de l'espai independentista ha malmès les relacions entre els partits del Govern i Moncloa. Aquesta crisi arriba amb una resposta tènue d'alguns membres del govern espanyol i bel·ligerant per part d'altres que no satisfà en cap cas l'independentisme.