La visita a Barcelona de l’ambaixador d'Alemanya, Peter Temple, la primera després del referèndum del Brèxit, ha marcat un to diferent de les anteriors trobades que ha mantingut el Govern amb representants diplomàtics, han assegurat a El Nacional fonts de l'Executiu de la Generalitat.
Com és habitual en aquests contactes, l’ambaixador ha celebrat avui reunions amb el president, Carles Puigdemont, i amb el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, i ahir l'ambaixador i el cònsol, Rainer Eberle, van acudir al departament d’Economia, on van mantenir una entrevista amb el vicepresident, Oriol Junqueras.
Durant la cita a la conselleria d'Economia, Junqueras va voler traslladar un missatge de tranquil·litat a l’ambaixador, en el sentit que el procés independentista que s’està impulsant a Catalunya serà “multilateral”, així com la ferma voluntat de mantenir Catalunya dins de l’euro. Però també es va parlar del Brèxit.
La trobada va tenir un fort rerefons econòmic. I és aquí, on des del Govern s’ha detectat un canvi en les converses que s’havien mantingut fins ara.
El vicepresident, que va acudir acompanyat de la directora general d’Anàlisi Econòmica, Natàlia Mas, que ha treballat durant 10 anys al BCE a Frankfurt, va exposar la situació de l'economia catalana i es van analitzar les relacions entre els dos territoris. Alemanya és el segon país que rep més exportacions de Catalunya, 12% del total, principalment en automoció. Això representa el 28% del total d’exportacions d'Espanya a Alemanya.
En l’altre plat de la balança, Alemanya és el principal país d’origen de les importacions catalanes, 18% del total, que equivalen al 39% de les importacions espanyoles. Mentre que les inversions directes alemanyes a Catalunya van ser de 513 milions d’euros el 2015.
Amb aquestes xifres a la mà es va constatar que no hi ha fuga d’empreses arran el procés independentista ni s’ha vist afectada la bona evolució de l’economia catalana.
Però no només això, els interlocutors alemanys van mostrar interès per qüestions molt concretes com la formació dual o l’expansió 4.0 a partir de les start up tecnològiques.
El contingut de l’entrevista i l’interès per conèixer els plans econòmics del Govern van sorprendre els interlocutors de l’executiu. En comptes de les habituals preguntes sobre la voluntat autèntica de tirar endavant el procés independentista, asseguren que es van trobar amb qüestions que anaven més enllà, per entrar en la forma com tot aquest procés hauria s'hauria de sustentar.
Un canvi substancial, asseguren, potser assumible al nou esquema que ha imposat el Brèxit.