Primer va ser el popular Alberto Casero, després el socialista Herminio Sancho i ara el diputat de Junts Eduard Pujol. En la segona votació que ha fet fracassar la investidura d’Alberto Núñez Feijóo ha tornat a regnar la confusió perquè el parlamentari independentista, en ser cridat per la Mesa, s’ha aixecat i ha dit ‘sí’ a la candidatura del popular. De seguida ha rectificat i ha cridat ‘no’ mentre s’asseia al seu escó, davant el xivarri que s’ha generat al Congrés. Al final i després d’una discussió entre els membres de la Mesa, la presidenta Francina Armengol ha considerat nul el vot de Pujol. La votació s’ha resolt, doncs, amb 177 vots en contra, 172 a a favor i el nul del diputat de Junts.
Des de Junts per Catalunya afirmen que Pujol ha tingut un “lapsus” al pronunciar el sentit del vot i asseguren que, després de rectificar des de l’escó, la secretaria de la Mesa no ha recollit l’esmena instantània. Després d’un intens debat, en què el PP defensava que no s’havia de recollir la rectificació, Armengol ha decidit que el vot es considerés un vot nul. Durant els 15 minuts en què la Mesa debatia què s’havia de fer amb el cas, la bancada del PP ha cridat “vergonya” pel desenllaç final. Per què? Doncs el PP recorden el cas d’Alberto Casero, el diputat del PP que es va equivocar en la votació de la reforma laboral i el seu error va propiciar que s’aprovés ‘in extremis’ aquella modificació de la legislació laboral. En aquella ocasió, recorden els populars, la Mesa del Congrés, presidida per Meritxell Batet, no va deixar rectificar el sentit del vot a Casero, que havia votat a distància perquè estava malalt.
L’enuig del PP: “El vot és irrevocable”
Després de la votació, el vicepresident segon del Congrés, el popular Francisco Bermúdez de Castro, s’ha queixat de l’actuació d’Armengol, a qui ha acusat de prendre “decisions arbitràries i discrecionals”: “El vot és irrevocable”. El diputat ha recordat que hi ha jurisprudència del Tribunal Constitucional segons la qual només es pot modificar el sentit el vot per “problemes tècnics, mai per errors personals”. Tampoc s’ha estalviat de fer memòria i recordar el cas d’Alberto Casero.
Al seu entendre, el vot de Pujol hauria d’haver comptat com a positiu, malgrat que tampoc hagués canviat la majoria aritmètica -Feijóo necessitava una majoria simple- que l’ha fulminat com a candidat a la investidura. De fet, el ministre de la Presidència en funcions, Félix Bolaños, s’ha rigut de la insistència del PP per canviar el sentit del vot a la xarxa X. “Per no voler els vots de JxC, com està lluitant el PP el vot del diputat de JxC que s’ha equivocat. Tot i que no els valgui per a res perquè perden igual”, ha dit Bolaños mentre la Mesa resolia l’embolic.
¡EN DIRECTO!
— Félix Bolaños (@felixbolanosg) September 29, 2023
Para no querer los votos de JxC, cómo está luchando el PP el voto del diputado de JxC que se ha equivocado. Aunque no les valga para nada porque pierden igual.