La Comissió Europea ha bloquejat l'aprovació del pla nacional de reformes presentat pel govern d'Hongria presidit per l'ultradretà, Viktor Orbán, a canvi de 7.200 euros. Brussel·les demana un reforçament de la lluita contra la corrupció i el respecte a la independència judicial.
Després de diverses setmanes de negociacions, la Comissió Europea ha assegurat que Hongria ha mostrat la seva disposició per "treballar de manera constructiva", i que aquest procés es podria dilatar fins a finals de setembre, en concret el dia 30 de setembre.
Hongria i Polònia
Hongria se suma al bloqueig que pateix Polònia de la recepció dels fons europeus. Aquest estancament de l'aprovació dels plans de recuperació coincideix amb la pugna de la Comissió d'Europa per frenar les polítiques que han impulsat Hongria i Polònia contra el col·lectiu LGTBI. Aquestes polítiques qüestionen els valors fonamentals de la Unió Europea, malmeten l'Estat de dret i discriminen els grups de població per la seva orientació sexual.
Amb el bloqueig de la recepció dels fons europeus, la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, s'estalvia anar presencialment a donar-li a Orbán i al primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, el xec del fons de recuperació en mig de la batalla per frenar les polítiques dels dos països que representen els dos líders.
La llei anti LGTBI
La dilatació de la recepció dels fons també permetrà que la CE comprovi la posició del Tribunal Constitucional de Polònia, que s'haurà de pronunciar sobre si reconeix o no la preferència del dret europeu sobre el nacional. Brussel·les també guanya temps per intentar reconduir el conflicte entre el govern d'Orbán per la llei que prohibeix la difusió de continguts relacionats amb la comunitat LGBTI en qualsevol lloc o format que puguin tenir accés els menors de 18 anys, una llei que Von der Leyen l’ha titllat de "discriminatòria" i que "equipara l'homosexualitat amb la pornografia".
La Comissió Europa s'ha plantejat denunciar Hongria davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europa per aquesta llei, però aquesta decisió dificultaria les negociacions sobre la revisió dels plans de recuperació.
Els fons europeus a Catalunya
En aquest sentit, el conseller d'Economia del Govern, Jaume Giró, ha reestructurat el departament i ha creat la Secretaria d'Assumptes Econòmics i de Fons Europeus, tal com ja va avançar divendres passat a la reunió anual del Cercle d'Economia, amb la qual busca donar prioritat a la gestió dels fons europeus. La creació d'aquesta secretaria es complementa amb la creació de la Direcció General de Fons Europeus, que liderarà Mariona Sanz i que s'encarregarà de la gestió dels fons Next Generation de la UE, segons ha aprovat el Govern en la reunió setmanal celebrada aquest dimarts.
La nova Secretaria d'Assumptes Econòmics i Fons Europeus, al capdavant de la qual hi ha Matilde Villarroya, substitueix l'antiga Secretaria d'Economia, i es crea per "donar resposta a un dels principals reptes d'aquesta legislatura: la gestió dels fons europeus", subratlla el Govern en un comunicat. En aquest sentit, Giró ja va reclamar a l'Estat la cogestió dels fons europeus durant la reunió del Cercle, i va cridar els empresaris a fer front comú amb el Govern per evitar que la Generalitat fos una gestora dels fons europeus.