Les portes dels despatxos de Brussel·les es tornen a obrir per al Govern de la Generalitat després dels set anys de veto imposat per l'Estat espanyol arran del pols independentista. El president, Pere Aragonès, es reunirà aquest dijous amb el comissari de Justícia, Didier Reynders, i divendres es trobarà amb el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton. El darrer cop que el cap de l’executiu català va ser rebut per un responsable de la Comissió Europea va ser el 2015, quan el president Artur Mas es va entrevistar amb la comissària de Transports, Violeta Bulc.
Les dificultats del Govern per aconseguir parlar amb la Comissió Europea havien estat denunciades en nombroses ocasions per la fins ara consellera Victòria Alsina, que va lamentar repetidament que els consellers catalans tenien vetat l’accés als comissaris europeus mentre la resta de territoris de l'Estat es reunien amb normalitat amb altes instàncies de la Comissió. La consellera va retreure públicament que la Comissió no mantingués trobades amb consellers del Govern però sí amb el líder de l’oposició, Salvador Illa, o amb Societat Civil Catalana. Amb tot, Alsina va participar el gener passat en una reunió amb la comissària de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira. Era el primer contacte d'un membre del Govern en set anys.
Desglaç de relacions
La situació ha anat canviant els darrers mesos. El passat 30 de juny, el vicepresident de la Comissió Margaritis Schinas va visitar el Palau de la Generalitat on es va reunir amb Aragonès. Precisament, Schinas, que manté estret lligams amb el PP espanyol, va ser el 2017, com a portaveu de la Comissió, l’encarregat d’advertir repetidament a Catalunya sobre les conseqüències d'un referèndum. Des del Govern es va valorar molt positivament la visita del vicepresident de la Comissió a la Generalitat, que es va interpretar com un important avenç en el desglaç de relacions.
Unes setmanes abans, amb motiu de les jornades anuals del Cercle d’Economia, la presidenta de la Comissió, Ursula Von der Leyen, va ser a Barcelona on es va reunir amb el president espanyol, Pedro Sánchez, que també intervenia a l'acte. Tot seguit, Aragonès va participar en una salutació a Von der Leyen i Sánchez davant d'una bateria de càmeres, prèvia als actes previstos, a la terrassa de l'Hotel Vela on se celebrava la trobada.
Baixa la tensió a Madrid
Aquest relaxament en les dificultats per accedir a la Comissió ha evolucionat en paral·lel amb la rebaixa de la tensió que havia enfrontat els darrers anys el Govern amb l'Estat espanyol arran del pols independentista. La Unió Europea i les seves institucions no han amagat en cap moment durant aquests temps que el criteri dels respectius estats és el que marca les seves normes de funcionament, i l'Estat espanyol tampoc no ha dissimulat el seu veto a l'hora d'obstacultizar qualsevol moviment del Govern a Brussel·les. Fins ara.
Trencar aquest mur ha estat un dels objectius d'Aragonès, segons va assegurar la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa d'aquest dimarts, on va atribuir aquesta nova fase en les relacions amb la Comissió a la feina "discreta" i personal del president. Precisament, aquest dimarts, el Govern va cessar el delegat de la Generalitat davant la UE que havia nomenat Junts, Gorka Knörr, tot i que encara no ha designat nou delegat.
Reunió amb dos comissaris
El desglaç en les relacions entre la Comissió i el Govern català quedarà certificat aquesta setmana amb el viatge d'Aragonès a Brussel·les. Aquest dijous el president de la Generalitat, acompanyat de la nova consellera d’Exteriors, Meritxell Serret, serà rebut pel comissari de Justícia amb qui té previst abordar “el problema del ciberespionatge i les seves conseqüències”, segons ha explicat el Govern.
De fet, Aragonès tindrà oportunitat de parlar en primera persona, atès que és un dels polítics espiats amb Pegasus i reconeguts per l’Estat espanyol. Reynders va reclamar a finals de setembre a l’Estat espanyol informació detallada sobre l’ús de Pegasus amb motiu d'una compareixença al Congrés dels diputats.
Divendres, el president es reunirà amb el comissari de Mercat Interior. En aquest cas ho farà acompanyat de la nova consellera d’Economia, Natàlia Mas. Aragonès ha explicat aquest dimecres al ple del Parlament que l'objectiu de la trobada amb Breton és explicar què pot aportar Catalunya als reptes d'autonomia estratègica de la UE, tenint en compte les infraestructures de què disposa, el talent, l'ecosistema i la ubicació geogràfica.
Aragonès no té previst aprofitar la visita per reunir-se amb el president Carles Puigdemont. De fet, dijous el president del Consell per la República té un acte a Frankfurt.