La Comissió Europea està analitzant la reforma del delicte de malversació impulsada pel govern espanyol per avaluar si els canvis compleixen amb les regles de la Unió Europea, especialment en la protecció dels fons europeus. En el debat en el ple del Parlament Europeu sobre la situació de l'estat de dret a Espanya que s'està celebrant aquest dimecres, el comissari de Justícia, Didier Reynders, ha assegurat que "la reforma introdueix canvis en diferents delictes, inclòs el de malversació. La Comissió està actualment analitzant aquestes noves disposicions per comprovar la conformitat de la reforma amb la legislació de la UE, especialment pel que fa a la protecció dels interessos financers de la UE".
Renovació del CGPJ
D'altra banda, el comissari de Justícia ha tornat a demanar "a totes les parts" renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i canviar "immediatament després" els sistemes d'elecció dels vocals per adaptar-lo als estàndards europeus. Per considerar que els quatre nous nomenaments són "importants", ja que estaven pendents des del juny passat i perquè el bon funcionament dels òrgans constitucionals és un "element essencial de l'estat de dret". En aquest sentit, Reynders ha indicat que l'executiu comunitari també està al corrent que el Constitucional va suspendre la votació al Senat de la proposta per modificar el sistema de designació dels membres del Tribunal i ha afegit que, en tot cas, Brussel·les continuarà atenta a tota evolució en matèria d'estat de dret per incloure la seva anàlisi en l'informe anual que publicarà a mitjans d'any. "Continuem cridant a totes les parts implicades a prendre les accions necessàries per a la implementació reeixida d'aquesta recomanació", ha afirmat Reynders
El debat en el ple del Parlament Europeu es produeix després que el Partit Popular Europeu forcés la seva inclusió en l'ordre del dia d'aquesta sessió plenària, com a debat d'actualitat l'assumpte de la qual corresponia per torn fixar als populars, ja que en les sessions de novembre i desembre l'Eurocambra va rebutjar en votació incloure una discussió sobre Espanya en la seva agenda.