Una altra vegada. La Comissió Europea ha tornat a recordar que no té "ni funció ni competència" per investigar el CatalanGate, ja que la competència real per indagar en aquesta mena de casos és dels estats membres. D'aquesta manera, ha insistit en el fet que l'estat espanyol examini les denúncies dels líders independentistes catalans sobre l'espionatge amb el programari Pegasus. "Salvaguardar la seguretat nacional segueix sent responsabilitat exclusiva de cada estat membre", ha dit un portaveu comunitari a Europa Press.
El mateix portaveu ha assegurat que Brussel·les espera que les autoritats nacionals "examinin a fons" les denúncies i restableixi la confiança dels ciutadans. "Qualsevol intent per part dels serveis de seguretat nacional d'accedir il·legalment a les dades dels ciutadans, inclosos els opositors polítics, si es confirma, és inacceptable", ha assenyalat. En qualsevol cas, ha subratllat que "no és funció ni competència" de l'executiu comunitari investigar els casos per ell mateix i que és una tasca "exclusiva" de cada estat membre de la Unió Europea. Així mateix, ha recordat que els països del bloc han de respectar la legislació europea i el Conveni Europeu de Drets Humans a l'hora de definir quins afers entren dins del concepte de seguretat nacional esmentat. Finalment, ha destacat que són els mateixos estats membres els qui "supervisen i controlen" els seus serveis de seguretat per garantir que respecten plenament els drets fonamentals.
La UE es mou més que Espanya
Malgrat no investigar el CatalanGate, la UE ja ha mogut més fitxa contra l'espionatge amb Pegasus que l'estat espanyol. La presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, va demanar aquest dijous que es posés a disposició dels eurodiputats un servei per detectar si els seus telèfons mòbils han estat infectats amb el polèmic programari. Al Congrés dels Diputats només han actuat els independentistes i Podemos, que han exigit tant la compareixença del president espanyol, Pedro Sánchez, com la creació d'una comissió d'investigació.
Les declaracions de l'esmentat portaveu comunitari arriben després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagi reclamat que la Comissió Europea augmenti "la pressió sobre el govern espanyol si Madrid es nega a portar a terme una investigació". Així mateix, ha demanat reforçar la normativa europea "per evitar l'abús d'aquestes eines per part dels estats membre". "Si no hi ha una resposta, esperaríem més declaracions de la Comissió Europea perquè eventualment això és una violació dels drets dels ciutadans europeus, inclosa la protecció de dades", ha afirmat Aragonès en una entrevista amb Politico. Finalment, ha fixat un termini d'una setmana perquè el govern de Sánchez ofereixi explicacions sobre l'espionatge i ha avisat que necessitarà veure "renúncies" si finalment l'executiu central és responsable del cas.