La Comissió Europea toca el crostó al govern espanyol per no complir una de les recomanacions que s'ha fet al sistema de justícia de l'Estat. En el darrer informe sobre l'estat de dret publicat aquest dimecres, es valora positivament el desbloqueig de la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), però es retreu que les pressions que reben alguns jutges i fiscals per polítics o alts càrrecs pot afectar la indecència judicial i la percepció d'aquesta. Concretament, Brussel·les veu com "un risc" algunes de les declaracions públiques per part de governs i dirigents polítics sobre el sistema judicial. També ha demanat més avenços per reforçar la independència i autonomia del fiscal general.

"Si bé els tribunals no són immunes a les crítiques i l'escrutini, la confiança del públic en el poder judicial és fonamental per a la seva eficàcia, en vista del seu paper especial en la societat", assenyala el document de gairebé 40 pàgines que aquest any ha dedicat Brussel·les a la salut democràtica a Espanya.

A més, la CE retreu al govern de Pedro Sánchez que no hagi reforçat la independència del fiscal general de l'Estat. "Espanya ha realitzat alguns progressos a enfortir l'estatut del fiscal general, però no pel que fa a desvincular en el temps el mandat d'aquest del govern, tenint en compte les normes europees sobre la independència i l'autonomia del ministeri fiscal", es lamenta en l'informe. 

En l'informe, la Comissió passa de puntetes sobre la llei d'amnistia. Només es menciona que l'adopció d'aquesta llei "va suscitar polèmica" i que ha estat estudiada per la Comissió de Venècia. Així doncs, tot i la pressió dels grups de dretes a Brussel·les sobre la qüestió, la Comissió n'ha passat de llarg i ha dit que es troba analitzant-la. 

Només recomanacions

A les recomanacions, la Comissió celebra els "avenços significatius" aconseguits per desbloquejar el Consell General del Poder Judicial i ha celebrat l'acord que, gràcies a la seva mediació amb un "diàleg estructurat", ha permès al PSOE i PP pactar la renovació de l'òrgan govern dels jutges, amb el compromís d'avançar en la reforma del model de reforma després.

També reconeix "alguns avenços" per enfortir l'estatut del fiscal general, però els considera insuficients i demana més esforços pel que fa a la separació dels mandats del fiscal general i del mandat del govern espanyol, tenint en compte les normes europees sobre independència i autonomia. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!