La consellera de Presidència del Govern, Meritxell Budó, ha assegurat aquest dissabte que serà la Generalitat l'autoritat delegada competent de l'estat d'alarma. Així ho ha dit Budó durant una entrevista a Rac1, que ha confirmat les converses que va mantenir l'Executiu català aquest divendres tant amb el president espanyol Pedro Sánchez i el ministre Salvador Illa. que ja va anunciar aquest divendres el vicepresident Pere Aragonès.
Sobre la declaració de l'estat d'alarma, la consellera ha augurat que s'aplicarà demà i que és, fonamentalment, un "paraigües legal" perquè el Govern pugui prendre les mesures necessàries contra la pandèmia sense haver de demanar permís al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ja que permetria més rapidesa a l'hora d'aplicar les mesures i evitaria confusions per la societat.
Confinament nocturn
Budó també ha estat preguntada sobre l'aplicació d'un toc de queda a Catalunya i tot i que ha comentat que l'expressió no li agrada massa, la consellera ho ha resumit com un confinament en horari nocturn. Sobre l'horari d'aquest confinament nocturn, Budó no ha volgut tancar cap horari, ja que encara s'està acabant de pactar dins de l'àmbit del Procicat, però ha augurat que serà des de les onze de la nit fins a les sis del matí. Ara bé, la consellera ha obert la possibilitat que aquest cobrefoc s'avanci a les del vespre.
Sobre el que tampoc s'ha volgut pronunciar la consellera és sobre qui podrà estar al carrer durant aquest toc de queda, que serà la primera mesura aplicada pel Govern quan es decreti l'estat d'alarma. Però el que ha volgut deixar clar és que el personal essencial, per descomptat, podrà anar a treballar i també totes aquelles persones que treballin de nit. Alhora ha deixat clar que el toc de queda no és una mesura per limitar l'activitat econòmica, sinó que és per reduir el lleure en horari nocturn.
Restriccions a bars i restaurants
La consellera també s'ha pronunciat sobre un possible aixecament de les restriccions de tancament a bars i restaurants, però ha sentenciat que fins la setmana que ve, com a mínim, no s'aixecaran. Ara bé, ha assegurat que quan les dades epidemiològiques ho permetin, el govern aixecarà la restricció sense falta, ja que és una mesura molt dura que no va ser fàcil de prendre ni va agradar a ningú, ha comentat Budó.
Sobre un possible tancament de les escoles si s'arriba al punt de decretar el confinament total, Budó ha reconegut que "és una possibilitat" i que "probablement" comportaria el tancament els centres escolars. "El tema del confinament domiciliari està present en els debats. És una possibilitat a tenir en compte en funció de l'evolució de les dades epidemiològiques i del criteri de les autoritats sanitàries", ha reconegut.