La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha manifestat que l'executiu "valorarà en el seu moment" si fa el pas de personar-se en la presumpta causa de corrupció coneguda com el cas 3%, que afecta l'extingida Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i el seu successor, el PDeCat.
Budó ha fet aquestes declaracions després que ahir el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, demanés que la Generalitat es personi en aquesta causa. Aragonès ahir es va reunir amb l'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, la també republicana Mireia Ingla, que divendres va anunciar que el consistori actuaria com a acusació particular en aquest cas. A més, Aragonès va defensar que "aquests diners no han de ser a les butxaques de qui no toca, sinó que han de ser en hospitals, escoles, atenció a les persones i en seguretat, aquí és on han de ser".
Per contra, Budó ha argumentat que aquesta trama delictiva no inclou cap malversació de fons públics. Ara bé, ha assegurat que els serveis jurídics de la Generalitat valoraran si ha sortit perjudicat l'erari per aquest presumpte cas de corrupció. "Si és així, tenim l'obligació de defensar els interessos de la Generalitat", ha advertit Budó.
No descarta el confinament
En un altre context, Budó ha justificat que les mesures que pren el Govern per fer front al coronavirus són "oportunes" per controlar-ne la propagació, alhora que no ha descartat que s'hagi de tornar a confinar a la població si no millora la situació. "No deixa de ser una mesura que restringeix la mobilitat", ha indicat en una entrevista a RNE. També, ha demanat a la població que faci les vacances amb consciència i eviti desplaçaments innecessaris.
A més, Budó s'ha mostrat contrària que l'aval de la justícia sigui imprescindible per tirar endavant mesures que pren el Govern amb "criteris epidemiològics" que busquen frenar els brots de la Covid-19. "Has de sol·licitar autorització a un tribunal i no sempre resol atenent aquests criteris epidemiològics", ha lamentat.
Divendres el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va deixar sense efecte una mesura que limitava que bars i restaurants haguessin de tancar les portes a la mitjanit. En aquest sentit, ha explicat que el Govern està enllestint un recurs contra aquesta decisió judicial amb la finalitat de deixar-la sense efecte.
Augmentar l'objectiu del dèficit
Per altra banda, el govern espanyol i el basc han arribat a un acord que preveu que l'objectiu del dèficit d'Euskadi sigui del 2,6% del PIB per fer front a la disminució d'ingressos arran de la pandèmia. Sobre això, la consellera ha destacat: "No podem permetre que hi hagi comunitats de primera i de segona".
Budó creu que és imprescindible que també s'incrementi l'objectiu de dèficit de Catalunya alhora que els ajuntaments puguin utilitzar el superàvit per fer front a la despesa originada per la situació d'emergència sanitària i econòmica desencadenada per la Covid-19.