La portaveu del Govern en funcions, Meritxell Budó, assegura que amb les dades de la Covid-19 a Catalunya actuals, no caldria preveure limitar el toc de queda nocturn si s'aixeca l'estat d'alarma. Ara bé, sí que es treballa en l'aprovació d'una normativa que pogués ser d'aplicació immediata si calgués: "En el moment que estem ara, ens fa pensar que si l'Estat aixeca l'estat d'alarma, no necessitarem aplicar mesures addicionals, només si les dades continuen com ara", ha dit en declaracions a TVE.
Les UCI a Catalunya continuen per sota dels 500 pacients ingressats per coronavirus i la xifra de contagis tampoc passa dels 1.000, segons el Departament de Salut. Aquesta baixada lenta però progressiva afavoreix l'escenari que dibuixa Budó però també hi influeix "la setmana important per a la vacunació" en què ens trobem amb l'arribada de noves dosis que afavoriran que el 80% dels col·lectius més grans d'edat, ja hagin rebut la inoculació de les vacunes corresponents.
Per això, considera que totes les restriccions, ara mateix, estan sobre la taula: "Tot allò que no sigui essencial allargar, no ho allargarem. Més enllà de la mobilitat, també hi ha altres mesures que hem d'anar revisant". A tall d'exemple, els sopars es faran seguint els criteris actuals que s'apliquen per als dinars: "A l'interior o l'exterior amb les mesures d'ara decretades. Ha de poder passar el mateix als vespres que als matins".
Malgrat tot, el Govern treballa per poder canviar el rumb si l'escenari es complica: "El juliol del 2020 ja vam aprovar un decret llei que ens va permetre algunes mesures amb l'aval final d'un jutge. Ara, estem treballant en un altre document que demà aprovaríem al Govern. Les dades estan en una baixada petita". Ara bé, recorda que aquestes limitacions, com "el toc de queda nocturn, han de tenir un paraigua legal" ja que "és una mesura excepcional". El que volen és assegurar-se "un marc normatiu necessari".
Per tirar endavant restriccions com el toc de queda o els confinaments, fins ara emparats per l’estat d’alarma, caldrà l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La Generalitat creu que aquest procés alentirà la presa de decisions i calcula que, quan s’acordin noves mesures, caldran com a mínim tres dies abans de poder-les aplicar.
En clau de Govern
Amb el compte enrere al calendari per formar legislatura, la portaveu en funcions del Govern confia en un pacte final amb Esquerra: "Donaré la meva opinió. Personalment crec que Junts és una formació amb vocació de Govern i per tant crec que hem de ser a la propera legislatura, evidentment".
D'altra banda, Budó subratlla que desconeix quin paper tindrà ella, a títol personal, si s'acaba constituint, però posa en valor que el més rellevant és un acord: "La taula de diàleg no és una estratègia de Junts, per tant s'ha de treballar un bon acord. Què passarà en el cas de no diàleg de l'estat espanyol? Tenim una llei d'amnistia sobre la taula que tampoc n'han volgut ni parlar", sentencia.