La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha considerat "preocupant" que Salvador Illa abandoni les seves responsabilitats al capdavant del Ministeri de Sanitat just ara, en plena pandèmia i quan la campanya de vacunació acaba de posar-se en marxa, per un interès "electoralista".
En una entrevista amb l'Agència Efe, Budó ha reconegut que el relleu de Miquel Iceta per Salvador Illa com a aspirant del PSC a la presidència de la Generalitat li ha causat "sorpresa".
"Però no perquè els socialistes no puguin canviar de candidat un mes després d'haver escollit el seu cap de llista, sinó perquè, en el moment d'una pandèmia com la que estem vivint, que un ministre de Sanitat deixi les seves responsabilitats per concórrer a unes eleccions per interessos de partit és preocupant", ha dit.
Número 6 per Barcelona
Budó, que concorrerà com a número 6 de JxCat per Barcelona a les eleccions del 14-F, ha posat èmfasi que, ara que s'està "iniciant la campanya de vacunació" i que les dades epidemiològiques ofereixen un "escenari incert" per a les pròximes setmanes, el Ministeri de Sanitat haurà de canviar de responsable.
"No m'imagino que en cap altre Estat de la Unió Europea el ministre de Sanitat, en plena pandèmia, deixi les seves responsabilitats per concórrer a unes eleccions perquè el partit l'hi demana", ha insistit.
La decisió de rellevar Iceta i situar Illa com a candidat a la Generalitat, segons Budó, reforça la idea que "el PSC és una part més del PSOE".
Budó ha posat "en dubte" que "un partit polític que va donar suport al seu dia" a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i que "està permetent que la repressió continuï vigent a Catalunya i que hi hagi presos polítics i exiliats" pugui apel·lar al vot del "catalanisme moderat".
El PSC “suma amb unionistes”
"Fa molt de temps que el PSC va decidir abandonar el catalanisme moderat", ha afirmat la portaveu de la Generalitat. En la seva opinió, "el PSC fa molt temps que es va decantar per sumar amb les forces unionistes, amb Ciutadans i el PPC".
D'altra banda, Budó també s'ha referit al fitxatge de la fins ara portaveu de Ciutadans al Parlament, Lorena Roldán, com a número dos de la llista del PP per Barcelona el 14-F.
Budó ha destacat que Roldán "va ser escollida a les primàries" de Cs com a candidata a presidir la Generalitat, però l'estiu passat va ser "apartada a dit" per situar en el seu lloc Carlos Carrizosa.
"No entenc aquesta manera de celebrar primàries en alguns partits polítics. A JxCat sí que hem fet unes primàries de veritat", ha destacat, en referència a l'elecció de Laura Borràs com a presidenciable de JxCat.
Per Budó, "Cs està patint el fet d'haver estat una força política que, tot i haver tingut la majoria al Parlament de Catalunya, s'ha demostrat que no ha servit per a res".
“Els diputats de Cs no han servit per a res”
"Els 36 diputats que tenen no han servit per a res, per la seva manera de fer política o, directament, per no fer política, només buscant la confrontació, el xou mediàtic. Aquesta manera de fer no és la que acostuma a agradar a la ciutadania" , ha subratllat.
D'altra banda, Budó ha tret ferro a les paraules de l'alcalde d'Igualada (Anoia) i número tres del PDeCAT per Barcelona el 14-F, Marc Castells, que va denunciar que "la dictadura del partit de Carles Puigdemont", en referència a JxCat, ha "vetat" la formació demòcrata a la taula de partits catalans.
"El Marc, de vegades, té això de parlar apassionadament", ha comentat Budó, per a qui el PDeCAT ha tingut una "confusió sobre aquesta taula de grups parlamentaris" per preparar el 14-F.
Fins ara, la taula de partits ha celebrat dues reunions, en les quals han participat representants de tots els grups al Parlament, tot i que els quatre diputats del PDeCAT, que segueixen formant part del grup de JxCat, no hi han estat presents.
Si ara que han estat convocades oficialment les eleccions els protocols estableixen que cada candidatura pot anar a la reunió de l'11 de gener, segons Budó, des de la Direcció General de Processos Electorals "tindran en compte aquests escenaris".