Cada 11 d'abril, la ciutat de Burjassot, juntament amb l'Associació Cultural Bassot, ret homenatge a Guillem Agulló i Salvador, un jove de 18 anys que va ser assassinat el 1993 a Montanejos per un grup d'extrema dreta mentre acampava amb amics. Enguany, el lema és "30 anys amb Guillem" i es duu a terme "per la democràcia i contra el feixisme", segons informa el diari Levante. Des de llavors, hi ha hagut col·lectius d'esquerra que han denunciat que el crim tenia una motivació política, ja que els encausats eren coneguts per la seva ideologia ultra. No obstant això, l'Audiència Provincial de Castelló va estimar en un judici celebrat en 1995 que va ser una "agressió en baralla juvenil" i no un "assassinat polític".
L'autor confés del crim va ser condemnat a 14 anys de presó, però en va complir només quatre per la seva bona conducta. Després de ser alliberat, es va presentar com a número 4 pel partit ultradretà Aliança Nacional en les eleccions municipals de Xiva el 2007. Dos anys abans dels comicis, va ser detingut per la Policia Nacional en la denominada "Operació Panzer" com a presumpte membre de la presumpta xarxa neonazi Front Antisistema.
📍 Des de Burjassot reivindiquem la memòria de Guillem Agulló, assassinat a mans del feixisme avui fa 30 anys. No oblidem! #30AnysAmbGuillem pic.twitter.com/7aVv1InttS
— Òmnium Cultural (@omnium) April 11, 2023
Des de l'Associació Cultural Bassot, que es va constituir el 1993 per lluitar contra el totalitarisme, el racisme, la xenofòbia, el masclisme i l'homofòbia, i per una societat inclusiva i igualitària, han denunciat en diverses ocasions la impunitat dels grups d'extrema dreta i els espais que parlen i actuen des de l'odi i la violència. A més, han ressaltat la falta de justícia, l'auge del feixisme i la poca implicació de les institucions públiques per a revertir aquesta situació.
En el 30è aniversari de la mort de Guillem, la consigna "Ni oblit ni perdó" també torna als carrers. La família no està a favor de concedir el perdó, ja que ningú els ha demanat perdó pel dolor que els va causar l'assassinat de Guillem. El pare ha declarat que "els qui haurien fer acte de contrició són els assassins i els que permeten que impunement es cometin aquestes atrocitats". Va concloure dient que "Guillem era independentista, antifeixista i un gran esportista. Ho van matar. Quina malaltia ha de tenir una persona al cap per a assassinar a un jove?". L'homenatge a Guillem ha començat amb una concentració a la plaça de l'Ajuntament i una marxa pels carrers adjacents i l'organització ha llegit un manifest reivindicatiu.