El Butlletí Oficial de les Corts espanyoles ha publicat aquest dijous al matí la llei d’amnistia. El Congrés dels Diputats ha fet una piulada anunciant la publicació al BOCG de l'"aprovació definitiva de la Proposició de la Llei Orgànica d'amnistia per a la normalització institucional, política i social a Catalunya". Aquesta publicació és el pas previ perquè el rei Felip VI sancioni la norma i, posteriorment, aparegui ja al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Un cop aquesta publicació es faci realitat, entrarà en vigor i quedarà en mans dels jutges, que en alguns casos podrien plantejar qüestions prejudicials per endarrerir-ne els efectes.

El Congrés dels Diputats va aprovar definitivament fa just una setmana (dijous 30 de maig), la llei d'amnistia. Després de cinc mesos de tramitació i d'un veto del Senat, la llei va obtenir 177 vots a favor (PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, Podem, PNB, BNG i Ábalos) i 172 en contra (PP, Vox, CC i UPN) i va quedar llesta per a la seva publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). 

La Moncloa nega cap dilació intencionada de la publicació al BOE

Aquest dilluns, el candidat de Junts al 9-J, Toni Comín, va carregar contra el govern espanyol per l'endarreriment en la publicació de la llei d'amnistia al BOE, igual com havien fet uns dies abans els advocats de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, i d'Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde. En una entrevista a RAC1, Boye va dir que "el que fa falta és que el govern espanyol passi la llei i la firmi el Rei". Mentre que Van den Eynde va insistir que "no contempla" que la llei surti al BOE després del 9-J. "Seria molt inversemblant. S'ha de publicar immediatament", va exigir.

El ministre de la Presidència i de Justícia, Félix Bolaños, va negar aquest dimarts que el seu executiu estigui dilatant artificialment la publicació de la llei d'amnistia al BOE. La publicació és preceptiva perquè la llei entri en vigor i comenci el termini de dos mesos de què disposen els jutges per aplicar-la. Preguntat per aquesta qüestió a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Bolaños va afirmar que "la tramitació dels diversos passos per a la publicació al BOE de la llei d'amnistia estan avançant com en qualsevol altra llei". Segons el ministre, "quan concloguin es publicarà la llei al BOE com passa sempre, ni un dia abans ni un dia després".

També dimarts, en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern en funcions, la portaveu de l'executiu Patrícia Plaja va assegurar que els serveis jurídics d'aquesta institució "ja treballen" perquè els òrgans competents facin efectiva l'amnistia just en el moment en què la llei entri en vigor: "No hi ha temps per perdre, s'ha d'aplicar amb rapidesa i sense demora perquè no s'allargui injustificadament". En aquest sentit, la portaveu va fer referència al retorn de les multes en aplicació de la llei mordassa als manifestants independentistes en protestes com ara contra la sentència, la tardor del 2019. ERC va incloure aquesta esmena a la llei al mes de març i la idea és que es tornin les multes que es van posar durant les protestes del procés. Segons Plaja, que va insistir en el fet que no són xifres tancades, s'han obert al voltant de 100.000 procediments (pot haver-hi persones amb més d'un procediment) des que aquesta llei va entrar en vigor el 2015. Ara, s'haurà de destriar quines es van interposar a manifestants del procés, als quals se'ls haurà de tornar els diners, segons la llei d'amnistia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!