La secretària de Transformació Educativa, Núria Mora, ha exposat en una reunió telemàtica amb directors de centres educatius que la Conselleria d'Educació preveu exigir el C2 de català per accedir a la funció docent a partir del 2024. Aquesta nova exigència no ho és tant, ja que està contemplada en la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), però aquest apartat va estar derogat fins al 2019. Un cop més amb la justícia entremig, ara aquest aspecte de la llei ha estat reconegut com a vàlid, per la qual cosa el certifica C2 tornarà a ser necessari per al cos de docents.
El C2 serà també obligatori per a qui ja hi treballa, tanmateix, no el 2024. Així, el C2 deixarà de ser mèrit i passarà a ser requisit, segons avançava el Diari Ara i confirma l'ACN. En passar a ser un requisit més, Educació està treballant amb escoles oficials d'idiomes i el Consell per la Normalització Lingüística en proves estandarditzades, tant d'accés lliure com a formació, i perquè s'obrin més grups per facilitar que tothom pugui tenir accés a la formació per treure's el C2. La voluntat darrera d'aquest moviment del Departament és "promoure" que els docents es vagin traient aquesta titulació, ha exposat Mora. En la línia de motivar al cos de docents a tenir el títol, Educació incorporarà en el cobrament dels sexennis com a mèrit amb més puntuació el fet de tenir aquest certificat.
La sentència del 25%
L'ús del català a les escoles està a l'ordre del dia, especialment fiscalitzat després de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la qual imposa el 25% de les classes en castellà. L'anunci del requisit del C2 de català de forma obligatòria i no com un mèrit arriba en un context tens per la llengua catalana en el sistema educatiu. Mora ha aprofitat la seva reunió amb els directors dels centres per tranquil·litzar-los en relació amb aquesta sentència. La secretària de Transformació Educativa els ha exposat que no han de fer res sobre la sentència, ja que aquesta "recau" sobre el Departament d'Educació, el qual l'està treballant en l'àmbit legat. "Com a centres no heu de fer cap actuació", ha indicat.
El rebuig a la sentència no es limita al Departament d'Educació. El Parlament va recusa acatar la sentència el passat dijous. Ciutadans va presentar una moció que exigia el suport a la decisió el TSJC, la qual ha estat rebutjada per la majoria del parlament. Els únics partits que li han donat suport han estat Vox, Ciutadans, el PP i el PSC. La moció de la formació taronja ja estava condemnada abans d'arribar a l'hemicicle del Parlament, un fet que la diputada d'ERC Mònica Palacín va retreure als liberals. La representant republicana va assegurar que es tractava d'"una moció més per tenir cinc minuts de glòria".