El president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), Xevi Xirgo, ha criticat aquest dilluns el "retard" en la implantació de les mesures per fomentar el català als mitjans audiovisuals previstes a la Llei general de la comunicació audiovisual. En la primera reunió del Grup d’Autoritats de Supervisió, ens disposat en la llei, Xirgo ha recordat que la norma establia que "en un termini de sis mesos posterior a l’entrada en vigor de la llei —el passat mes de juliol— es posarien en marxa diverses mesures per fomentar o garantir la presència de les llengües cooficials en les plataformes audiovisuals".
El Grup d’Autoritats de Supervisió per als serveis de comunicació audiovisual estava establert en la disposició addicional segona de la Llei 13/2022 general de la comunicació audiovisual. La reunió, que s’ha dut a terme en format telemàtic, ha comptat amb representants de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), dels tres reguladors audiovisuals independents —CAC, Consejo Audiovisual de Andalucía (CAA) i Consell de l’Audiovisual de la Comunitat Valenciana (CACV)— i representants de les autonomies que no disposen de regulador.
Xirgo ha valorat positivament la constitució del Grup d’Autoritats, però ha insistit en la necessitat de posar en marxa altres aspectes contemplats a la llei al més aviat possible. "Complim avui amb la disposició addicional segona de la Llei audiovisual, i és una satisfacció, però també voldria deixar constància que des del CAC ens agradaria que aquesta posada en marxa es produís també en relació amb la disposició addicional cinquena, que té relació amb les llengües oficials de les comunitats autònomes", ha dit el president del CAC en iniciar la seva primera intervenció. El Grup d'Autoritats té, entre altres objectius, la defensa de l’obra europea, l’accessibilitat, l’alfabetització mediàtica, la protecció dels menors i el compliment de les missions de servei públic.
La disposició addicional cinquena estableix que l’autoritat audiovisual competent, en col·laboració amb les comunitats autònomes amb llengua oficial, impulsarà un acord d’autoregulació amb els prestadors de serveis de comunicació per fomentar la incorporació de continguts audiovisuals doblats o subtitulats en les llengües oficials de les comunitats autònomes, prestant especial atenció al públic infantil. Dins d’aquesta previsió es contempla la inclusió d’aquells prestadors de serveis establerts en altres estats membres de la Unió Europea que adrecin els seus serveis al mercat espanyol.
En relació amb el foment de l’educació en comunicació audiovisual, Xirgo ha dit que caldria ser una mica més ambiciosos i anar més enllà de la regulació. "Una de les nostres funcions hauria de ser la de dotar la societat d’elements de reflexió, adreçats a la societat mateixa, als mitjans de comunicació i, per què no, a la classe política, que és, en definitiva, la que legisla".