El gag del programa 'Està Passant' de TV3 sobre la Verge del Rocío "no vulnera cap normativa audiovisual". Aquesta és la conclusió del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) després d'analitzar la paròdia de la humorista Judit Martin arran de les queixes presentades per diverses entitats i particulars. Així, el CAC ha conclòs aquest dimecres que la sàtira se situa "en el marc de l’exercici de la llibertat d’expressió". Tanmateix, l'organisme sí que ha assenyalat que les expressions utilitzades poden resultar "desafortunades, i fins i tot, feridores, especialment pel que fa a les persones que professen la fe catòlica", però que es tracten d'"una manifestació de la lliure opinió d’idees, creences o judicis de valor".
El Ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha aprovat unànimement aquest dimecres un acord en relació amb el polèmic gag de l'Està Passant, on anuncia que "cal extremar la cura a l'efecte d'evitar en els espais d’entreteniment humorístics manifestacions que puguin menystenir les persones que professen qualsevol creença religiosa". Tot i això, l'escrit apunta que l'expressió satírica "s’utilitza com un instrument de denúncia i de crítica social" i que, per tant, "en el cas analitzat no s’aprecia cap vulneració de la normativa audiovisual".
Queixes pel gag de la Verge del Rocío
El CAC va iniciar aquesta anàlisi de la paròdia després de les queixes presentades per la Federació d'Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (FECAC), el partit Valents, l’associació E-Cristians i 115 particulars. L’acord assenyala que la secció de l'Està Passant de la còmica Judit Martin és un espai que "incorpora elements satírics i irònics en el marc d’un programa d’humor, de manera que no hi ha possibilitat de confusió del propòsit comunicatiu del fragment analitzat ni per la tipologia dels continguts ni pel format audiovisual d’emissió".
Així mateix, el CAC exposa que la referència "a suposades característiques i actituds del personatge de la marededeu del Rocío" sí que podrien ser interpretades com a "indegudes, ofensives o de mal gust" per alguns ciutadans, "atès que incideixen en creences individuals i col·lectives". A pesar d'això, subratlla que totes les expressions s'emmarquen en el dret a la llibertat d’expressió perquè la caricatura és una de les formes "més freqüents d’expressar, mitjançant la burla i la ironia, crítiques socials o polítiques que, com a element de participació i de control públic, resulten imprescindibles en tot sistema democràtic".
Revisió dels criteris del CAC
En l'acord, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya afegeix que es troba en "en procés de revisió i actualització dels criteris en matèria de tractament del fet religiós en els programes audiovisuals d’entreteniment", els quals van ser elaborats l'any 2002.