Més enllà de bales i navalles, els impostos han estat i continuen sent una arma política i electoral a Madrid. Tant que la presidenta i candidata a la reelecció, Isabel Díaz Ayuso, va iniciar la campanya prometent la “major baixada d’impostos de la història”. De la mateixa manera, i a contracorrent de La Moncloa, el socialista Ángel Gabilondo s’ha compromès a no tocar la fiscalitat madrilenya si aconsegueix governar després del 4 de maig. Avui mateix, Ayuso ha presentat la seva “calculadora” d’impostos, que confirma les acusacions d’una fiscalitat per a rics.

Aquesta calculadora, publicada a la seva pàgina web de campanya yoconayuso.es, permet calcular quant s’estalviaria una persona si deixés de pagar impostos a la seva comunitat governada pel PSOE i ho fes a la capital de l’Estat. Ha agafat com a referència Aragó, Astúries, les Balears, les Canàries, Castella-la Manxa, Extremadura, La Rioja i el País Valencià. I la constatació és evident: la fiscalitat de Madrid no només és baixa, sinó que en té poc de progressiva.

Agafant l’exemple d’una persona de 30 anys, sense fills, que cobri un sou de 30.000 euros bruts anuals. Aquest individu, si deixés de pagar l’IRPF al País Valencià i ho fes a la Comunitat de Madrid, s’estalviaria 129,31 euros, que en percentatge seria un 5,27%.

En canvi, si aquesta mateixa persona cobrés 100.000 euros, l’estalvi a Madrid seria de 1.912,65 euros, d’un 10,92%. I si ingressés mig milió d’euros anuals, l’estalvi seria de 33.383 euros, és a dir, del 25,05%. Com més ric sigui el contribuent, més s’estalvia en impostos a la Comunitat de Madrid, tant en termes absoluts com relatius.

Les acusacions de dumping fiscal i competència deslleial contra la capital espanyola s’han intensificat durant l’últim any, i amb raó. Tant és així que que el govern espanyol, després d’acordar-ho amb Esquerra Republicana, ha constituït un comitè d’experts que analitzarà la reforma fiscal que planteja La Moncloa. L’objectiu declarat és acabar amb la guerra fiscal dins les fronteres del propi Estat espanyol.

Els impostos més baixos

Durant la primera setmana de campanya electoral, Isabel Díaz Ayuso ja va ensenyar les seves cartes amb una promesa: “la major baixada d’impostos de la història”. Madrid ha aprofitat el marge autonòmic per a practicar el que alguns territoris han denunciat com a competència deslleial. Els tipus marginals de l’IRPF són els més baixos de tot l’Estat, però presenta també una bonificació al 100% de l’impost sobre el patrimoni (és a dir, cobra zero euros per aquest tribut) o un impost de successions i donacions ridícul en termes comparats. S’ho pot permetre, especialment perquè ja es beneficia de l’efecte capitalitat. Hi ha qui parla de “dumping fiscal”, però la realitat és que, en termes polítics i electorals, funciona. Només cal veure com, mentre el govern espanyol vol lluitar contra la fiscalitat de Madrid, el seu candidat madrileny Ángel Gabilondo promet no tocar uns impostos ja molt baixos. És el millor reclam electoral possible.