El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha carregat aquest dimecres contra la decisió de la jutgessa de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya sobre diversos presos polítics. Calvet ha considerat "una aberració jurídica" que els mantingui a la presó fins que el Tribunal Suprem es pronunciï malgrat haver avalat ella mateixa el tercer grau penitenciari, que la Fiscalia havia recorregut.
La decisió afecta l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull, Joaquim Forn i Josep Rull i a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
"Espanya no és un estat de dret homologable", ha afirmat Calvet des de Prada de Conflent, on ha participat a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), i ha lamentat que es permeti el combat contra la "legítima ideologia" de l'independentisme "per sobre fins i tot de l'ordenament jurídic". A més, ha denunciat que "als presos polítics se'ls exigeix, a través d'un programa de rehabilitació, que canviïn la seva manera de pensar".
Davant d'aquesta situació, ha fet una crida a l'"acció" i a "confiar en els principis democràtics" i a rebutjar "la impotència i la gestualitat". "Si una majoria de catalans vota de forma continuada a favor de la independència, acabarem sent independents", ha vaticinat. Només amb una Catalunya independent, ha dit, la Generalitat tindrà plenes capacitats per afrontar els reptes del segle XXI, com la mobilitat sostenible, la crisi climàtica i el despoblament rural.
Calvet ha ofert una conferència titulada 'Agenda verda, agenda nacional' en què ha marcat els grans objectius que té ara mateix el Departament de Territori i Sostenibilitat. Entre ells, la finalització de la línia L9 del metro de Barcelona, per a la qual ha explicat que demanarà fons a l'Estat "i en última instància a Europa", i la unió de les xarxes del Trambaix i el Trambesòs per la Diagonal, que es licitarà i adjudicarà "aquest mateix any".