La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha parlat sobre la ruptura entre el PSOE i els seus socis de govern, Podemos i ERC, en la votació de la Llei de l'Audiovisual que es va produir aquest dijous a la tarda. La llei va tirar endavant amb el vot en contra dels republicans i gràcies a l'abstenció de PP i Ciutadans, però també l'abstenció de Podemos. Calviño ha restat importància a aquest fet i ha afirmat que tot i aquesta discrepància la coalició "no perilla", tot i que si s'ha mostrat sorpresa pel canvi de parer d'ERC i que "canviés el sentit del vot a última hora" (i passés del 'sí' al 'no') "nosaltres ja havíem acordat un text que és molt favorable per a la producció en català". La ministra ha afirmat que, malgrat l'esmena que amplia la definició de les productores independents per encabir-hi les que treballen pels grans grups, aquesta és una "llei equilibrada que multiplicarà per quatre les ajudes a la producció independent".
No perilla la majoria de la investidura
La vicepresidenta ha afirmat que "no li preocupa" la ruptura que es va produir entre PSOE i Podem, que per primera vegada es va desmarcar d'una llei aprovada al Consell de Ministres. "No és la primera vegada que hi ha grups polítics que canvien el seu vot a última hora". Calviño ha afirmat que la majoria de la investidura no perilla, i ha subratllat que el govern espanyol està aprovant les seves iniciatives amb "una geometria variable", que, al seu judici, és un element amb el qual l'Executiu ha de treballar. Fent referència a la Llei de l'Audiovisual ha destacat que la norma és un bon equilibri entre els interessos del sector: "És una bona llei, i per això jo crec que la geometria s'ha alineat perquè pogués tirar endavant". Segons Calviño, malgrat que hi ha una aritmètica parlamentària complexa el govern espanyol "està tirant endavant els seus projectes". A més, ha subratllat que si el PP es va abstenir per facilitar l'aprovació "és perquè és una bona llei". "És una llei complexa que afecta molts grups i interessos i crec que hem trobat un bon equilibri". En aquest sentit, ha defensat el text que es va aprovar: "És una llei molt important per al sector", que "permetrà atreure inversió estrangera, impulsar la producció independent, els projectes liderats per dones, reforçar el finançament de la televisió pública i, per primera vegada, que entrin les plataformes digitals en aquest marc regulador".
Pel que fa a les queixes que ha aixecat la nova Llei de les productores independents, que lamenten que la llei obre la porta al fet que les grans productores siguin les més beneficiades per les ajudes, Calviño ha replicat que "el finançament de la producció independent es multiplicarà per quatre o per cinc". Calviño ha reconegut la complexitat de la llei i, per tant, desperta passions "perquè són molts els grups i els punts de vista que hem hagut de portar a aquest equilibri", ha dit la ministra, que entén que "en el seu conjunt el sector ha d'estar bastant satisfet, encara que tothom voldria que el text hagués estat més a prop de les seves peticions de partida". Per altra banda, ha negat que el govern espanyol hagi cedit a les pressions dels grans grups com Atresmedia i Mediaset. "El govern ha trobat un equilibri per al conjunt d'un sector que és estratègic per a Espanya, que té una gran potència de producció audiovisual en castellà i en llengües cooficials", ha dit.