Carmen Calvo ha anat a la comissió del Congrés a exposar la reforma constitucional perquè la Carta Magna deixi de referir-se als discapacitats com a "disminuidos". Però feia temps que la vicepresidenta primera del govern espanyol no retia comptes a la comissió constitucional, i s'ha hagut d'enfrontar a altres debats, com el de la monarquia. Preguntada sobre Joan Carles I, la dirigent socialista ha deixat clar, en primer lloc, que "no està fugit". En segon lloc, que està justificat que l'Estat li sufragui "ajuda" a l'estranger en la seva condició d'excap de l'Estat.
En el torn de preguntes, la vicepresidenta primera ha justificat que Joan Carles de Borbó és "excap de l'Estat" i que, per tant, "en la seva condició disposa de manera absolutament clara d'una ajuda d'existència", comparant-ho amb la que també reben expresidents autonòmics. Es tracta d'una ajuda bàsica, ha insistit, que consisteix en "seguretat i staff d'ajuda, cotxe i secretaria". Ha insistit que "aquesta és l'ajuda que té el rei emèrit com a cap d'Estat, entre la qual hi ha els tres assistents". En canvi, ha recordat, no rep prestacions econòmiques "per cap activitat pública", després que el seu fill Felip VI li retirés la pensió l'any passat amb tots els escàndols.
Per altra banda, Carmen Calvo ha tornat a negar que el rei emèrit es trobi "fugit de la justícia". En aquest sentit, la dirigent socialista ha remarcat que "en aquests moments no té cap situació per la qual respondre davant la justícia", i que ha fet una regularització fiscal que està sent investigada per l'Agència Tributària. Mentrestant, ha subratllat, està en "plenitud" de drets "com la resta d'espanyols". I ha conclòs: "Surt d'aquest país i deixa absolutament clar en una carta a Felip VI per què marxa. La seva estada al lloc on està no es finança amb recursos públics excepte els que rebria si estigués aquí".
Així ha volgut tancar qualsevol debat que afecti la institució de la monarquia. S'ha limitat a dir que el govern central haurà de reflexionar "sobre la transparència i el rendiment de comptes" de la Casa Reial, i que hi estan treballant.
Els partits independentistes retreuen l’opacitat
Els partits independentistes han estat els qui ha posat damunt la taula la manca de transparència pel que fa a la monarquia. La diputada d’ERC Carolina Telechea ha posat damunt la taula les despeses que assumeix Patrimoni Nacional, tant del rei emèrit com del rei Felip VI. “Qui pren la decisió de contractar aquest personal? Li sembla normal que el govern més progressista de la història dediqui diners a un evasor fiscal? És propi d’una democràcia plena?”, l’ha interrogat. Per la seva part, el diputat de Junts per Catalunya, Josep Pagès, ha preguntat a Calvo “per què actua amb opacitat amb tot el que té a veure amb el monarca i amb les despeses a càrrec de Patrimoni Nacional”. Jon Iñarritu, d’EH Bildu, ha respost a Calvo que és fàcil: n’hi ha prou retirant-li la condició de rei emèrit.
Investigació d'Hisenda
El rei Joan Carles I ja és objecte d'una investigació per part de l'Agència Tributària. De fet, ja se li ha notificat a l'emèrit l'inici d'actuacions d'inspecció sobre la seva persona per verificar el compliment de les seves obligacions fiscals. Aquesta investigació se suma a les tres que en aquests moments està portant a terme la fiscalia. Així ho avança aquest dimecres El Español, que assegura que aquest pas és un avanç significatiu respecte a les comprovacions que fins ara venia realitzant Hisenda, limitades a les regularitzacions fiscals que l'anterior cap de l'Estat va presentar voluntàriament fa uns mesos.