La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha lamentat aquest dijous al Congrés que el vaixell català Open Arms, que va haver d'estar 19 dies al Mediterrani amb més de cent migrants a bord, no va voler "en cap moment" durant la crisi "venir a port espanyol".
Durant la compareixença en un ple extraordinari per informar de la gestió de la crisi del vaixell de l'ONG Proactiva Open Arms, Calvo ha assegurat que el vaixell "mai" va demanar d'anar a un port espanyol, encara que va ser aquest l'oferiment de l'executiu de Pedro Sánchez quan des de l'embarcació es va alertar de la seva situació, el dia 16 d'agost.
Segons el relat de la vicepresidenta, en aquell moment el govern espanyol es va posar en contacte amb l'italià per demanar "ajuda i col·laboració" davant d'una situació "complicada" en l'Open Arms, i en no obtenir resposta d'Itàlia, l'executiu de Sánchez va oferir el port d'Algesires (Cadis) perquè té "els millors instruments quotidians" per atendre els migrants que havia rescatat el vaixell de l'ONG.
En la seva intervenció inicial a l'hemicicle, en una compareixença sol·licitada per Unidas Podemos i avalada per PP, Ciutadans, ERC, el PNB i JxCAT, Calvo ha subratllat que l'Open Arms havia utilitzat ja anteriorment dues vegades el port d'Algesires en les tres ocasions en què ha desembarcat en ports espanyols.
Segons el relat exposat per la vicepresidenta, el 20 d'agost Sánchez va decidir enviar al vaixell de l'armada 'Audaz' per recollir els migrants de l'Open Arms davant de la negativa del ministre de l'Interior d'Itàlia, Matteo Salvini, a permetre el desembarcament del vaixell català al port de l'illa de Lampedusa, encara que "la intervenció de la Fiscalia italiana va canviar la situació tres hores després" ordenant el desembarcament dels migrants.
"La Comissió Europea ha reconegut que ha estat el govern espanyol qui ha fet la resposta humanitària i de rescat per desbloquejar una situació que estava enquistada", ha afirmat Calvo, que ha dedicat la major part de la seva intervenció a repassar i reivindicar la política migratòria de l'executiu de Sánchez durant els últims 14 mesos.
La vicepresidenta ha destacat que Espanya, al costat del Marroc, Níger i Mauritània, han desarticulat 38 xarxes de traficants de migrants. També, que durant l'etapa de govern socialista s'han creat 2.537 places d'atenció a migrants, o que aquest mes d'agost s'ha produït "només" una mort a l'Estret --"i ja és molt", ha postil·lat-- davant les 68 morts registrades l'agost de 2018.
"El fenomen migratori sempre està i serà present", ha dit Calbo, que ha qualificat la política migratòria de "política d'Estat sense pal·liatius" de la qual no pot escapolir-se'n un país que és la frontera sud d'Europa, "el continent més ric", a "només 14 quilòmetres del "continent més pobre".
L'independentisme no es creu Calvo
Tant ERC com JxCat no s'han cregut les explicacions donades per la vicepresidenta Calvo i li han retret la seva gestió durant la crisi de l'Open Arms i també la seva actitud. "Negar un port per desembarcar o negar un rescat al mar no és només miserable i inhumà, és també il·legal", ha explicat la diputada d'ERC María Carvalho, qui també ha assegurat que "no hi ha cap llei que estigui per sobre de salvar vides".
"Que l'Open Arms no té permís per rescatar és una afirmació perversa: partint de la legislació internacional, davant de vides en perill rescatar no és una opció, és un deure", ha asseverat la portaveu de JxCat, Laura Borràs, qui ha recordat que el president de la Generalitat, Quim Torra, va posar els ports de Catalunya a disposició de l'ONG.
La dreta
La portaveu del PP, Cayetana Álvarez de Toledo, ha acusat el govern espanyol de fer "negoci electoral, politiqueig, sota la màscara de la solidaritat" amb el tema de la immigració i vaixells com l'Aquarius i l'Open Arms.
En la seva intervenció en el ple extraordinari en el qual compareix la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, per parlar sobre la crisi d'aquest últim vaixell durant el mes d'agost, ha assegurat que "el sanchisme i el salvinisme són les dues cares de la mateixa moneda" a l'hora d'afrontar aquest assumpte.
En aquesta mateixa línia s'ha pronunciat la portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha acusat l'Executiu espanyol de Pedro Sánchez de no tenir una política de migració definida per fer front a una situació com la de l'Open Arms i de reaccionar davant d'aquestes crisis "en funció de com de mediàtic" acaba sent cada cas.
Arrimadas s'ha referit així a la gestió que va fer l'Executiu, quan acabava de formar-se, amb l'Aquarius, "una de les principals mesures mediàtiques del govern", per argumentar que, al seu seny, les decisions que ha pres en relació amb els esdeveniments que tenen a veure amb la immigració són "contradictoris".
Finalment, el president de Vox, Santiago Abascal, ha afirmat que "la barbàrie ja està arribant" a Espanya "per culpa de la irresponsabilitat" en el control de l'"allau migratòria", que ha vinculat amb un augment de la inseguretat, amb el terrorisme, amb la "saturació sanitària" i amb les "violacions en bandada".
Abascal, en la seva intervenció en el ple extraordinari convocat per a la compareixença de la vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo, i les seves explicacions de la gestió del vaixell Open Arms, ha recordat que "molts dels terroristes" que han atacat algunes ciutats europees recentment van entrar a Europa gràcies a "la benvinguda" que els dispensa un control lax dels moviments migratoris.
Més retrets amb Podemos
L'intercanvi de retrets entre el govern en funcions i Podemos ha continuat en aquest ple extraordinari. La portaveu d'Unidas Podemos, Noelia Vera, li ha preguntat a Calvo "què ha passat" aquest any per despertar "esperança" amb el rescat de l'Aquarius i haver "passat a decebre" amb l'assistència l'Open Arms, en la que creu que el Govern "ha deixat molt a desitjar".
Durant la seva exposició en el ple de compareixença de Calvo per l'actuació de l'executiu sobre l'Open Arms, Vora ha recordat que l'any passat en rescatar el vaixell de l'Aquarius s'havien creat "moltes expectatives" que no van ser assolides.