Les protestes contra l'empresonament de Pablo Hasél van començar a Catalunya i el País Valencià. Però, com una taca d'oli, ja s'han estès pel conjunt de l'Estat, començant per Madrid. Mentrestant, el govern espanyol tracta de surfejar, com pot, l'onada que amenaça la llibertat d'expressió. Promet reformes del Codi Penal però, alhora, evita qüestionar la detenció del raper lleidatà. Avui ha estat la vicepresidenta primera Carmen Calvo, que ha defensat que a Hasél només se li està aplicant la legislació vigent.
En una entrevista a la SER aquest dijous al matí, després d'una nova jornada de protestes, la dirigent socialista ha rebatut que "Pablo Hasél té un historial sencer" i que simplement "se li estan aplicant les normes d'aquest país". En aquest punt, Carmen Calvo ha emfatitzat que, si bé "les normes es poden canviar" com ells prometen, "de moment les hem de complir tot".
La vicepresidenta espanyola també s'ha referit a les protestes d'aquest dimecres a Barcelona i Madrid. El balanç a la capital espanyola va ser de set ferits i 19 detinguts entre els manifestants. Sobre aquesta qüestió, la mà dreta de Pedro Sánchez ha avisat que "cap dret es pot defensar amb violència" i ha dit que el que es va veure ahir "no té res a veure amb la llibertat d'expressió". Ha aprofitat per a carregar contra Pablo Echenique, portaveu d'Unidas Podemos, que va solidaritzar-se amb els manifestants: "Una cosa és el que pensi i una altra la responsabilitat del teu càrrec. Una cosa és defensar que una democràcia sigui exigent amb la llibertat d'expressió i una altra cosa molt diferent és esperonar una situació com la d'ahir on vam veure ferits i detinguts".
Carmen Calvo també ha respost a la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso, que ha demanat justament per això el cessament de Pablo Iglesias. "Per aquesta mateixa regla de tres, li hauríem de preguntar per què negocia amb Vox que dona suport a algunes coses infumables dins la democràcia". Ha recordat l'acte neonazi a la catedral de l'Almudena el passat cap de setmana. I ha conclòs: "Els que ho van fer a l'Almudena es trobaran amb la llei. Els que ahir van fer allò també es trobaran amb la llei".
Un "problema" per a l'Estat
El discurs en privat, però, és una mica diferent. La Moncloa veu un “problema”, especialment per a la imatge de l’Estat, en l’empresonament del raper lleidatà Pablo Hasél. Segons fonts de l'executiu central, “ningú entén”, ni tan sols “els més hooligans” de la dreta, que hagi acabat així. Així, assenyalen que la seva condemna posa de manifest que la legislació actual permet aquestes interpretacions, i que per això cal una reforma del Codi Penal. Aquesta reforma, si no passa res, s’inclourà en la reforma global de la norma, on també hi anirà la reforma dels delictes de rebel·lió i sedició.