La vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, ha intentat pressionar novament Bèlgica, en aquesta ocasió en un article al diari Le Soir. Calvo ha assegurat que el lliurament del president Carles Puigdemont a Espanya "és una prova de foc per a la cooperació judicial europea". La vicepresidenta ha fet les declaracions quan el PSOE està buscant acords per a la seva investidura, per a la qual sobre el paper necessita el concurs de l'independentisme català.
Calvo demana en l'article que la Justícia belga mostri "el mateix respecte" cap a les decisions dels tribunals espanyols, que Espanya "té cap a la independència del poder judicial belga". "El funcionament correcte de la cooperació judicial a Europa no és un afer que concerneixi exclusivament Bèlgica i Espanya. És una prova de foc per a l'espai europeu de llibertat, seguretat i justícia en el seu conjunt", insisteix la número dos del govern de Pedro Sánchez.
"Malgrat les informacions falses i la propaganda difoses pels secessionistes, aquesta sentència (del Suprem) és el resultat d'un procediment judicial transparent, públic (retransmès en directe íntegrament i accessible a més de 170 mitjans de comunicació acreditats) i dotat de totes les garanties de l'Estat de Dret", afirma la vicepresidenta espanyola. Calvo precisa que no es reclama Puigdemont, Comín i Lluís Puig per haver convocat un referèndum, sinó per una "successió coordinada d'actes que van dur a la declaració unilateral i inconstitucional de la independència de Catalunya el 27 d'octubre del 2017".
Per a això, continua la vicepresidenta, el Parlament català va adoptar el setembre de 2017 una llei per a convocar un referèndum d'autodeterminació, i "una altra per a l'abolició de la Constitució espanyola i l'Estatut d'Autonomia de Catalunya". "Aquestes lleis van ser adoptades en absència de parlamentaris d'oposició no-nacionalistes (sic), que, en ser privats, de fet, de la possibilitat de presentar esmenes, es van retirar de la cambra", recorda. No fa cap esment, però, a la persecució judicial que patia el Parlament en els seus tràmits i decisions.
Una vegada que aquestes lleis es van publicar en el Butlletí Oficial, van ser declarades nul·les pel Tribunal Constitucional, de manera que el procés, assegura Calvo, es "va posar en pràctica menyspreant l'estat de dret i la independència de les decisions de la Justícia" espanyola.