Les pressions han tingut finalment efecte en la vicepresidenta, Carmen Calvo. La manifestació convocada a Madrid per PP, Cs i Vox, i la revolta interna entre els barons del PSOE han fet recular la número dos de l'executiu de Pedro Sánchez en les negociacions que manté amb el Govern. Així ho ha valorat l'espai que representen JxCat i PDeCAT. El gir en la negociació per part del govern espanyol no ha deixat marge per al dubte en la reunió que aquest dijous han celebrat el president, Quim Torra, i el president a l'exili, Carles Puigdemont, amb el PDeCAT -i els seus diputats i senadors-, JxCat i la Crida. En acabar la trobada el portaveu de la formació demòcrata ha anunciat que presentaran aquest divendres una esmena a la totalitat dels pressupostos. Amb tot, s'insisteix que queda temps per a un gest de l'executiu socialista.
En la reunió s'ha constat que les converses amb Calvo han fet un gir aquest dijous, segons coincideixen totes les fonts consultades. Els dos governs havien aconseguit acordar la figura d'un relator per assumir el paper de testimoni neutral que reclama la Generalitat, la qual cosa havia estat interpretat per la part catalana com una gran avenç. Un senyal clar de voluntat de diàleg.
No obstant, des de Madrid no s'ha entrat a concretar qui podria assumir aquesta funció, tal i com s'havia acordat després que es van desestimar els noms de mediadors internacionals proposats pel Govern en el document que va fer arribar a Madrid on recollia les propostes tancades entre les dues parts. La vicepresidenta va reclamar dimecres que el relator fos una figura catalana o espanyola. Però no s'ha avançat mes. Fonts del Govern neguen que se'ls hagi plantejat els noms amb què s'ha especulat les darreres hores.
Passes enrere
Fins i tot en una qüestió clau com és la negociació al voltant del dret a l'autodeterminació s'han produït passes enrere. Calvo havia assegurat que no hi hauria línies vermelles en el diàleg i això no obstant, en la nova conversa que s'ha produït avui ha reclamat no concretar aquest dret com una de les qüestions que estan damunt la taula de diàleg.
De fet, la vicepresidenta tampoc ha reconegut públicament la voluntat de crear una taula de diàleg amb partits estatals on estigui present PSOE, Podemos, JxCat i ERC.
Si el Govern celebrava que els darrers dies s'havia avançar en les negociacions, avui el balanç ha estat del tot diferent. No només això. La sensació és que ara s'ha retrocedit, que les pressions han fet forat.
Amb tot, des d'aquest espai de l'independentisme s'insisteix que la voluntat és d'aconseguir tirar endavant el diàleg, es valora que després de dos anys sense avenços, finalment semblava que es posaven les bases per parlar i la voluntat és explorar fins allà on sigui possible aquesta via.
Nova reunió dilluns
Dins la reunió s'ha destacat que encara hi ha temps per retirar l'esmena a la totalitat dels pressupostos. El portaveu del PDeCAT, Carles Campuzano, fins i tot ha apuntat durant la roda de premsa posterior la possibilitat que un moviment de darrer moment des de l'executiu espanyol permeti no presentar-la.
Tot plegat ha facilitat la unanimitat del posicionament aconseguit en la trobada que s'ha celebrat al Parlament. Una cita inèdita que ha assegut al voltant d'una mateixa taula els dos presidents, els responsables de JxCat -Albert Batet i Gemma Geis-, PDeCAT -David Bonvehí i Míriam Nogueras- i la Crida -Toni Morral-, així com els consellers del Govern de JxCat i el vicepresident del Parlament, Josep Costa.
De fet, s'ha decidit que aquestes reunions es mantindran i de manera setmanal. La voluntat és celebrar-la cada dilluns per garantir el consens en aquest espai, especialment amb la mirada posada al judici i a les negociacions amb l'Estat.