L'anunci de l'inici del curs escolar 2023-2024 el pròxim 6 de setembre està portant cua. El Departament d'Educació va anunciar ahir aquesta decisió que va empipar els sindicats, que van acabar ocupant la seu de la conselleria. El conseller d'Educació, Josep González-Cambray, ha reiterat aquest divendres que la concreció del calendari escolar és el "fruit d'un procés de diàleg obert". En aquest sentit, ha defensat que "començar el curs la primera setmana de setembre és una bona mesura. Hem parlat amb tothom i hem pres una decisió". En una entrevista aquest divendres a Els Matins, ha assenyalat que han pres la decisió que ja havien anunciat "hem escoltat tothom i hem trobat el camí del mig". Respecte a la reacció dels sindicats, que estan en contra de la data triada, ja que ells demanaven que fos el 8 de setembre, el titular d'Educació ha advertit que "és important escoltar als sindicats, però també a la resta. És una bona mesura per a l’alumnat", especialment per al més vulnerable, “ja que redueix la desconnexió a l’estiu i garanteix la igualtat d’oportunitats”.
Procés de diàleg obert
Cambray ha apuntat que les decisions sobre el calendari escolar han estat “fruit d’un procés de diàleg obert” amb representants de tota la comunitat educativa, assegurant que l’avaluació de l’avançament d’aquest curs s’ha fet a partir d’un debat amb el Consell Escolar i un procés de treball amb la Junta Central de Direccions. D’altra banda, tal com es va anunciar aquest dijous, les tardes del mes de setembre tornaran a ser lectives, sobre aquesta qüestió Cambray ha evitat reconèixer "un fracàs" sobre les tardes de lleure de l'any passat, ja que, segons ha justificat "van permetre que les famílies poguessin mantenir l'horari de la resta del curs".
Mesures contra les onades de calor
El conseller ha avançat que de cara al curs que ve s'instal·larà aire condicionat en alguns espais d'instituts i escoles, en concret, s'han identificat escoles i instituts on les onades de calor tenen una afectació més gran. Cambray ha reconegut que ni les escoles ni els instituts estan preparats per les onades de calor que s'estan produint i les que vindran. Així doncs, ha assenyalat que ja s'està desplegant un pla perquè les escoles puguin tenir més confort tèrmic. Amb tot, ha evitat donar més dades sobre quantes i a quines escoles s'instal·laran aquestes millores.
A banda, el conseller ha apuntat que Educació té previst passar del 40% al 80% de l'ús del català en les escoles en només 4 anys, sobre aquest pla per fomentar l'ús del català a les escoles, Cambray ha explicat que s'ha desplegat un pla d'acceleració de l'ús social als centres educatius, en el qual estan participant 800 centres educatius que tenen grups d’impuls que fan accions amb resultat immediat. En aquest sentit, ha apuntat que el que s'està fent és un pla per revisar com funciona el projecte lingüístic de les escoles. I també s'està sensibilitzant als mestres per no canviar de llengua quan s’adreça a l’alumnat que entén el català. A més, ha concretat que en aquest curs s'avalua l’expressió oral del català, a 6è i 4t d’ESO. I es treballa perquè aquest pla s'instal·li en tot l'àmbit educatiu, és a dir, també s'inclou a les hores del pati.