Matí complicat per al conseller d'Educació. Josep Gonzàlez-Cambray ha hagut de fer front a una bateria de preguntes per part de l'oposició sobre el programa que està posant en marxa el Govern de la Generalitat de cara al curs vinent. No ha estat un primer any de legislatura senzill per a Cambray, que ja ha viscut nombroses crítiques per part dels partits polítics, però també de la comunitat educativa i els sindicats després que anunciés l'avançament del curs escolar sense previ acord amb els afectats. A tot això cal sumar-hi la qüestió del català a les escoles i la intromissió jurídica amb la sentència del 25% de castellà del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. I ara, més problemes: famílies de P3 alerten que es troben sense places per aquest 2022-2023.

El passat febrer, el conseller ja va anunciar que reduiria les ràtios a les aules catalanes a partir del curs que ve, perquè hi hagués un màxim de 25 alumnes per classe a les aules d’Infantil 3. L’objectiu, segons Cambray, és que en la dècada vinent es redueixin les ràtios a tota l’educació obligatòria, i iniciar un camí que acabi amb un nombre màxim de 20 alumnes per classe, a partir aproximadament de l’any 2030. Aquesta mesura, però, és precisament la que estaria causant un maldecap per a moltes persones, que veuen com s'estan quedant sense plaça de P3 a una escola pública, i es veuen obligats a recórrer a la privada i la concertada.

Davant d'això, Cambray ha defensat la decisió d'Educació i no s'ha fet enrere. "No reduïm les classes a la pública, sinó que incrementem un 8% els grups i incrementem l'oferta pública, s'ho miri com s'ho miri", ha avisat. Així, ha celebrat la decisió de baixar les ràtios perquè permetrà "lluitar contra la segregació", i ha defensat que aquest canvi no suposarà problemes per als pares i mares. "Estem donant una resposta positiva a prop del 92% de famílies en la seva primera opció. Aquelles que triïn l'escola pública tindran plaça a l'escola pública", ha explicat. Segons Cambray, no hi haurà grans canvis entre la xifra de persones que es queda sense entrar a l'escola pública aquest any respecte altres anys anteriors.

I és que ha indicat que, de cara a l'any que ve, i per fer front a aquesta situació complicada, Educació ja ha respost "incrementant com mai l'oferta de formació". En tota, diu, l'any vinent hi haurà un augment més gran que la variació conjunta dels darrers cinc anys. Per això ha lamentat les crítiques que rep el seu Departament, i les ha retret. "Treballem més enllà del soroll que alguns van fent". I també un missatge directe a la CUP, a qui ha criticat que visquin "instal·lats en la protesta", i al PSC ha disparat que "posen pals a les rodes" a les seves mesures.

Protesta dels docents al Parlament

El Parlament tampoc ha estat un espai segur per al conseller. A més de les preguntes dures dels grups polítics, també ha hagut de fer front a una protesta de docents i membres sindicals que es trobaven instal·lats a la part superior del ple. Quan Cambray ha parlat, els representants del comitè de vaga s'han aixecat de les seves cadires i han mostrat cartells en què demanen la seva dimissió i una "negociació real ja". En una pancarta també han criticat la infradotació, el caos i la privatització que comporten les seves decisions, i han advertit que el president Pere Aragonès és còmplice. Els treballadors de la cambra han retirat els cartells, i els representants han acabat marxant del Parlament.

Protesta contra Cambray / Foto: Sergi Alcàzar