Les càmeres de control de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) van captar el vehicle amb el qual es va esfumar Carles Puigdemont de Barcelona. “Els vehicles van ser identificats per càmeres, que no eren de seguretat sinó del control de ZBE, però els cotxes van ser detectats”, ha assenyalat el tinent d’alcaldia de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, a l’ACN. “Nosaltres estem a requeriment d’atendre les peticions que se’ns puguin fer”, ha apuntat. En aquest sentit, ha afirmat que les càmeres de seguretat de la ciutat de Barcelona, que visiona la Guàrdia Urbana, “estaven a disposició per fer el seguiment arribat el cas”.

Demanat pel dispositiu dels Mossos d’Esquadra per detenir el president a l'exili el dia del ple d’investidura de Salvador Illa, Batlle ha descartat fer-ne comentaris i ha preferit no valorar el dispositiu “d’una altra força policial”.

"Si se'ns hagués fet algun requeriment l'hauríem atès"

“Si hipotèticament se’ns hagués fet algun requeriment de col·laboració, per descomptat que l’hauríem atès”, ha apuntat Batlle. Posteriorment, preguntat per si van rebre aquest requeriment, el tinent ha confirmat que els vehicles van ser precisament identificats per càmeres de la ZBE i no càmeres de control. Amb aquest discurs, Batlle s'expressa en la mateixa línia que el ministeri de l'Interior el qual, segons un informe remès al Tribunal Suprem, assegura que va oferir als Mossos la policia espanyola i la Guàrdia Civil per a detenir Puigdemont però no els van requerir.

Des d'Interior apunten que els dispositius de control i vigilància dels cossos policials de l’executiu espanyol no van detectar “en cap moment” la presència de Carles Puigdemont a fronteres, ports i aeroports. Un cop coneguda la fuga de Puigdemont el passat dijous, el ministeri va reforçar la vigilància en aquests punts. En l'informe remès aquest dilluns al Suprem, el ministeri remarca que la policia espanyola i la Guàrdia Civil va mantenir actius els controls a les fronteres durant els dies previs a la fuga de Puigdemont, especialment a Barcelona i a l'àrea metropolitana. Ara bé, apunten que en aquest moment, i donada "la competència i les capacitats operatives" dels Mossos, no van portar a terme cap operatiu en paral·lel per detenir Puigdemont.

Com funcionen les càmeres de la ZBE?

Segons es detalla al mateix web de l’Ajuntament, els vehicles que circulen per la ZBE es controlen de forma automàtica mitjançant càmeres que contrasten les matrícules amb la correspondència de la classificació ambiental de la DGT i amb el Registre metropolità de vehicles estrangers i altres vehicles autoritzats. El sistema de control automàtic compta amb més de 100 càmeres de lectura de matrícules en diferents punts de l’àrea metropolitana i facilita a les autoritats locals els vehicles identificats en el seu territori, per establir les sancions oportunes en cas d’infracció.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!