Barcelona s'ha sumat a la commemoració del Dia Internacional dels Drets Humans amb un acte reivindicatiu a la plaça Universitat. Centenars de persones han encès una espelma com a símbol d'homenatge als refugiats. És un dels actes de la campanya "Casa nostra, casa vostra", que reclama que Catalunya sigui terra d'acollida.
En el manifest fundacional es recorda que més de 290 milions de persones han hagut de desplaçar-se forçosament de casa seva per conflictes armats, vulneracions dels drets humans, canvi climàtic i pobresa. Des de l’any 2000, i per culpa de les polítiques europees de blindatge de fronteres, més de 35.000 persones han perdut la vida intentant creuar el mar Mediterrani, que s’ha convertit en un immens cementiri.
Els impulsors de la campanya critiquen que els estats membres de la Unió Europea, lluny d’oferir una solució a la situació, han restringit encara més el pas de les persones fins a tancar les fronteres i Europa s'ha consolidat com una gran fortalesa. A més, diuen que aquestes polítiques de la UE incentiven la mortalitat i esborren del mapa les vies segures i legals.
“El 2015, l’Estat espanyol es va comprometre a rebre 17.337 persones refugiades en un termini de dos anys. Malgrat les pèssimes condicions en què es troben aquestes persones, aquest compromís s’està incomplint a hores d’ara. D’aquesta manera, el Govern espanyol, conjuntament amb altres estats europeus, vulneren sistemàticament el dret internacional així com els compromisos adquirits amb la signatura de la Declaració Universal dels Drets Humans o la carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea (UE), entre d’altres. L’acord entre la UE i Turquia n’és un exemple flagrant”, apunta el manifest.
Malgrat que els impulsors de la campanya reconeixen que les competències en polítiques d’asil són estatals, mantenen que Catalunya i les seves institucions han de donar una resposta més clara i contundent en el desplaçament forçat de persones més gran des de la II Guerra Mundial.
Per tot això, demanen a les institucions catalanes que actuïn “definitivament” per posar fi a aquesta situació.
4.715 morts aquest any al Mediterrani
L'anomenat Comptador de la Vergonya ,que l'Ajuntament de Barcelona va instal·lar el mes de juliol passat al costat de la platja de la Barceloneta per comptabilitzar les persones que moren ofegades al Mediterrani a la recerca de refugi a Europa, marca avui 4.715 morts.
"No són només un número", diu el monument, que inclou el marcador electrònic, que, quan es va inaugurar al juliol, indicava que els morts fins aleshores aquest any havien estat 3.034.
El comptador tornarà a posar-se a zero l'1 de gener.