Nova campanya espanyolista, ara contra la promoció del català. En un moment en què l'ús de la llengua catalana està en hores baixes a casa nostra, i davant les iniciatives de la Generalitat i d'organitzacions com Òmnium Cultural per afavorir-ne la presència, Societat Civil Catalana ha optat per portar la contrària. L'entitat unionista ha engegat la campanya 'No callis, no estàs sol', que pretén sortir en defensa dels catalans castellanoparlants davant la "vulneració de drets" que pateixen.
La proposta ve acompanyada de tres cartells que representen situacions quotidianes amb les quals es vol retratar "la marginació, aïllament i pressió social" que recau sobre els castellanoparlants per raó de llengua. "Una estudiant, un pacient i una persona que busca feina encarnen aquells ciutadans que, en un context de vulnerabilitat personal o professional, ni tenen els mateixos drets i oportunitats, ni troben en la llengua una eina de comunicació, sinó un obstacle per a la seva plena integració", diu l'entitat en un comunicat. En definitiva, SCC reivindica l'ús del castellà a Catalunya, malgrat la seva àmplia extensió al territori, i argumenta que els castellanoparlants pateixen una certa por a l'hora de demanar que no s'utilitzi el català amb ells.
Les tres imatges mostren casos que, de fet, ocasionalment han denunciat les plataformes que defensen el català perquè es produeixen a l'inrevés. Només unes setmanes després de la polèmica per la infermera que ho va petar a les xarxes socials per criticar els requisits lingüístics a Catalunya, una de les imatges de la campanya de SCC mostra un home d'avançada edat amb unes pastilles a la mà que diu "Crec que me les he de prendre tres cops al dia, però em va fer vergonya demanar-li que m'ho expliqués en castellà...".
Una altra de les imatges mostra una conversa de mòbil en què una empresa que està buscant empleats informa l'interpel·lat, en català, que han rebut el seu currículum i voldrien concertar una entrevista. El receptor contesta aleshores, en castellà: "Bon dia. Perfecte. A les oficines de Barcelona o de Badalona?". L'interessat no rep resposta, i pregunta al seu torn: "És perquè he respost en castellà?".
El darrer cas mostra una estudiant a classe, en què una companya li recordo que el professor els va "advertir" que "és millor fer l'examen en català". L'estudiant replica: "Ja ho sé, però tinc dret a fer-lo en castellà". Una situació que recorda irònicament l'obligació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de repartir exàmens en castellà a la Selectivitat de l'any passat. La gran majoria d'alumnes van optar per fer-lo en català.
Els arguments de l'espanyolisme
En un comunicat, SCC defensa la seva campanya "enfront l'ofensiva lingüística del govern nacionalista de la Generalitat i de les organitzacions socials afins per a eliminar la llengua espanyola en els àmbits de l'educació, la sanitat i l'empresa". D'aquesta manera, l'entitat anima la població castellanoparlant de Catalunya a "rebel·lar-se contra la discriminació lingüística i el monolingüisme oficial imposat". "Societat Civil Catalana recorda que tots els ciutadans de Catalunya tenen dret a utilitzar l'espanyol en tot moment i circumstància sense que ningú li ho pugui prohibir", afegeixen, aferrant-se al contingut de la Constitució.