El Govern de la Generalitat ha posat en marxa una campanya de publicitat a tota Europa, amb anuncis a la via pública i als mitjans de comunicació, defensant l'oficialitat del català. Sota el lema Si tots els idiomes són excepcionals, que cap sigui una excepció a Europa, la campanya defensa la riquesa lingüística del continent i el dret a viure en la pròpia llengua. La iniciativa s'ha presentat aquest divendres a la delegació del Govern de la Generalitat a Brussel·les amb la mirada posada a la reunió que celebrarà dimarts el Consell d'Afers Generals de la UE, on es tornarà a abordar la petició espanyola per modificar el reglament lingüístic de la UE.

El passat 19 de setembre el Consell d'Afers Generals va abordar la petició d'incorporar el català, l'euskera i el gallec al llistat de llengües oficials de la UE. Aquesta petició forma part de les condicions que va imposar Junts al PSOE per votar a favor de la socialista Francina Armengol com a presidenta del Congrés. Davant les reticències d'alguns estats, el Consell va concloure encarregar informes jurídics, i continuar debatent el tema a la reunió prevista per aquest dimarts.

La consellera d'Exteriors, Meritxell Serret, ha admès durant la presentació de la campanya les dificultats perquè a aquesta nova reunió s'acordi l'oficialitat, però ha subratllat que l'important és que el procés continua endavant. "Hi ha un clar consens a nivell social i institucional. Estem optimistes", ha assegurat la consellera, que ha descrit com a "oportunitat històrica" el procediment que s'ha obert per l'oficialitat del català.

 

La campanya del Govern defensa l'oficialitat del català convidant als parlants dels diferents països europeus a viure en la pròpia llengua i estimar-la. En el mateix text del vídeo s'explica que des de Catalunya s'ha traduït l'anunci a 24 idiomes i se n'ha regalat els drets "perquè Europa reconegui el valor de totes les llengües i faci oficial el català".

 

Malgrat el lema de la campanya, en ser interrogada sobre el temor d'alguns països a un efecte cascada arran de l'oficialitat del català que provoqués que llengües minoritàries europees reclamessin també aquest estatus, la consellera ha recordat que el català és una llengua oficial a l'Estat espanyol, que acull més de 10 milions de parlants, la qual cosa la situa entre les quinze llengües més parlades a Europa, i que és una llengua molt estructurada i sòlida, la qual cosa facilitarà les qüestions tècniques relacionades amb la traducció. A més, ha subratllat que l'oficialitat del català és una demanda llargament reivindicada.

Serret ha explicat que fa setmanes que la Generalitat desplega el màxim d'esforços per acompanyar la iniciativa a favor de l'oficialitat del català, i ha explicat que pretén també incidir en l'opinió pública, a través d'aquesta campanya que ha descrit com a "empàtica".

La campanya tindrà també una pàgina web en què s'exposen els motius per defensar l'oficialitat del català i corregir una "anomalia històrica", així com anuncis als diaris i plafons als carrers. 

Anunci en anglès

La consellera ha evitat concretar quin cost té la campanya, fins que no s'hagi tancat el posicionament a tots els països on es vol impulsar.