Una part de la premsa francesa ja es comença a preguntar si la intenció d'Emmanuel Macron de comptar amb Manuel Valls com a candidat per a les eleccions a l'Assemblea Nacional dels propers 12 i 19 de juny, ha estat una decisió encertada o no. Malgrat l'estrepitós fracàs de Valls a l'Ajuntament de Barcelona, el president Macron considera que la seva figura a França continua tenint una certa rellevància mediàtica: va ser primer ministre i pot convèncer els votants de l'antiga esquerra de François Hollande a apostar per les polítiques amb un gir més socialista de Macron, per davant de l'esquerra més radical de Jean-Luc Mélenchon.
A més, la insistència de Valls per ser escoltat el van portar a una imatge a la desesperada quan es va col·locar en primera fila per rebre Macron des de París, després de la victòria a les eleccions generals del 24 d'abril.
"Marxarà quan vegi que som quatre jubilats"
Aquestes setmanes, Valls està de ruta. Ha visitat Menorca, Andorra, Lisboa, Barcelona i aquest divendres també estarà a Madrid. Una de les visites que la premsa francesa recull pel fracàs que ha suposat és la penúltima a Alacant, el passat dimarts 17 de maig. La convocatòria es va fer en un Ibis Hotel i el programa Quotidien del canal francès TMC el va seguir: "Valls, desesperat. Va convocar als seus en un hotel de la perifèria on ja vam constatar que hi havia poca gent veient els cotxes aparcats en el garatge".
També graven quatre persones en una taula que entre elles es pregunten si quan els vegi, "marxarà perquè només som quatre jubilats". Finalment, Valls s'apropa a ells i parla una estona. El candidat respon al micròfon de la televisió que això no li preocupa perquè rep "molts whatsapps" i assegura que té seguidors".
On a suivi Manuel Valls en campagne en Espagne. Problème : il n’y avait pas grand monde 😬#Quotidien pic.twitter.com/v7VouaTaaE
— Quotidien (@Qofficiel) May 19, 2022
El seu equip de campanya treu pit i assegura que l'assistència a aquesta mena d'actes és molt més gran: "A València en van ser 30, Andorra 80 i Portugal, 10". Però la realitat és que moltes de les fotografies que el mateix Valls penja s'observa poca afluència o imatges d'ell passejant pels carrers de la ciutat que visita per dissimular el poc poder de convocatòria que té. Alguns dels exemples pot ser la mateixa fotografia de portada a Maó o d'altres que ha compartit a twitter.
L'actual diputat francès per aquesta circumscripció, Stéphane Vojetta, no ha acceptat el nomenament de Valls i també està fent una campanya com a independent, en paral·lel a la proposta oficial i el candidat pel qual aposta Macron. Malgrat tot, Vojetta ha assegurat que si guanya la confiança dels francesos a Espanya, Andorra, Portugal i Mònaco, destinarà els seus vots al govern de Macron.
En paral·lel, l'escàndol de l'espionatge del CNI en les negociacions per l'alcaldia de Barcelona ha posat el focus en diversos polítics i un d'ells és Valls. Aquest, s'ha desvinculat de les acusacions de la seva complicitat per impedir un govern municipal independentista. També ha negat que darrere de la segona investidura d'Ada Colau hi hagués una "operació d'Estat" i ha reivindicat que ell va recolzar el govern dels comuns a Barcelona voluntàriament, ja que li semblava un "mal menor" al costat del candidat d'Esquerra Republicana (ERC), Ernest Maragall.