Després que el Govern anunciés aquest dilluns el decret llei sobre la gestió de zones inundables en càmpings catalans, la Federació Catalana de Càmpings vol mantenir la voluntat negociadora, i ofereix mà estesa per negociar el text. Tot i això, ell president de l'entitat, Miquel Gotanegra, retreu al Govern que encara no hagin pogut llegir la normativa, i que quan es publiqui, analitzaran "al detall" tot el que planteja la Generalitat. Demana que "s'analitzi cas per cas" i posar sobre la taula solucions tecnològiques que ajudin a gestionar les situacions d'emergència que puguin tenir els càmpings. Malgrat tot, el president de la federació crítica "les formes" com el Govern ha elaborat el decret llei, per haver-lo presentat a correcuita al sector, poc abans d'explicar-lo als mitjans de comunicació.
Aquest dilluns els representants del sector s'han reunit amb el Govern, on l'executiu català els ha anunciat la voluntat de tirar endavant aquest decret llei en el consell del dimarts. El president, Miquel Gotanegra, assegura mostrar-se "sorprès" pel poc marge de maniobra que els han donat i la manca de detalls que tenen. "Hem estat mitja hora i després ja ho explicaven a la premsa", lamenta el president. Per això assegura que els falta la lletra petita i que quan es publiqui el decret al DOGC analitzaran al detall la proposta. Així i tot, asseguren que volen dialogar i negociar les mesures i aposten per "analitzar cas per cas", tal com ja ha promès que farà el Govern. Miquel Gotanegra apunta que ara com ara hi ha moltes "solucions tecnològiques" que permeten "gestionar situacions d'emergència" als establiments i apunta a sensors i sistemes d'intel·ligència artificial, i considera que cada realitat és diferent i cal trobar-hi l'encaix legal.
Un encaix que confia a anar teixint en les pròximes reunions que tindrà amb el Govern. De moment, ja han convocat la primera trobada per concretar com serà aquesta normativa catalana. En paral·lel, el portaveu dels càmpings catalans ha avisat que es reunirà amb els grups polítics que hi ha al Parlament per buscar aliances. "El text haurà de passar pel Parlament d'aquí a dos mesos i caldran suports per tirar-lo endavant", ha recordat Gotanegra. Per això confia a concretar una sortida política que garanteixi l'aprovació de la normativa i tingui el vistiplau del sector del càmping.
Seguretat als càmpings i fons de recuperació
En la proposta del Govern de primeres no es planteja tancaments, sinó un decret amb què s'establirà un procediment per comprovar i fer seguiment de la viabilitat i de les funcionalitats dels càmpings ubicats en espais amb risc d'inundació. L'executiu es nega a concretar quants càmpings es podrien veure afectats per aquestes comprovacions ni en quines àrees estan ubicats, tot i que ja al seu dia va deixar clar que es tractava d'instal·lacions situades en zones de muntanya. En qualsevol cas, no descarta el tancament total o parcial d'instal·lacions, així com reubicacions o la construcció de mesures de protecció. Per ara el govern no concreta ni ritmes ni calendari, tot i que assegura que el procediment ja s'ha posat en marxa.
Així mateix, es crearà un fons de recuperació de l'activitat econòmica que, en coordinació amb les administracions locals i els sectors econòmics de la zona, pugui compensar els danys provocats en el territori afectat per un tancament que comporti la pèrdua de places turístiques, especialment en aquells casos en què el càmping sigui un element clau de l'economia local. Aquest fons es destinarà, segons el Govern, "al finançament d'inversions públiques o privades de creació de nova oferta d'allotjament turístic o ampliació de l'existent, que pugui compensar la pèrdua de places resultants dels estudis de viabilitat i seguretat dels càmpings", i es pot vehicular a través de línies de crèdit de l'ICF i el departament d'Empresa i Treball, ajuts directes o de pública concurrència d'aquesta conselleria, o transferències als ens locals afectats per la disminució de places.