En el pla legislatiu del govern espanyol, aprovat després de la primera onada, hi apareixia: aprovar la reforma dels delictes de rebel·lió i sedició abans que acabi l’any. En les últimes setmanes, però, aquest compromís s’ha anat refredant i diluint cada cop més fins al punt que ara el ministre de Justícia diu que no té “cap data exacta” per a l’aprovació de la reforma del Codi Penal en Consell de Ministres, d’on passaria al seu debat parlamentari. Tampoc no ha volgut pronunciar-se sobre els possibles indults als presos polítics fins que no tinguin els informes damunt la taula del Consell de Ministres.
En roda de premsa després del Consell de Ministres d’aquest dimarts, Juan Carlos Campo ha rebatut que no se’l pot acusar de manca de producció al seu Ministeri, havent presentat fa poc una nova llei d’enjudiciament criminal. Per a la reforma del Codi Penal s’ha limitat a dir que hi estan “treballant” i que “no té cap data exacta”. En tot cas, ha subratllat, “allò veritablement important és que siguin textos raonables, profunds i que tinguin el contrast amb l’harmonització amb el dret europeu”. S’ha compromès a aprovar “el text que mereix la ciutadania”.
Sobre els indults als presos polítics independentistes, el titular de Justícia tampoc no s’ha volgut mullar. Ha negat d’entrada que hi hagi cap “apriorisme” per a prendre una decisió, sinó que es valoraran com estableix la llei. “Cal veure-ho cas per cas” i què diuen cadascuna de les parts, des del Tribunal Suprem fins a la Fiscalia o els mateixos presos. “Quan arribi aquest moment, s'estudiarà cas per cas com es fa amb tots els indults que arriben a la taula del Consell de Ministres”, ha conclòs.
Fins i tot hi ha hagut un tercer front sobre el qual ha evitat emetre una opinió: Arnaldo Otegi. Ahir el Tribunal Suprem va ordenar repetir el judici pel cas Bateragune, després que el Tribunal d’Estrasburg condemnés Espanya per no tenir un judici just. Com és habitual, Juan Carlos Campos ha destacat que no fa “cap valoració sobre procediments judicials”. Això sí, ha deixat clar que els tribunals actuen “sotmesos a l’imperi de la llei i no per a criminalitzar ningú”.
Insistència al PP
En canvi, sí que s’ha mullat per insistir un cop més al PP de Pablo Casado que accedeixi a renovar el Consell General del Poder Judicial, amb el mandat caducat des de fa més de dos anys. El ministre ha acusat els populars de ser “constitucionalistes a temps parcial”. En aquest sentit, ha rebatut que “la renovació del TC i el CGPJ no és opinable, hi ha un mandat constitucional que cal complir”. I ha conclòs que el bloqueig “no és acceptable en democràcia”.