Els casos de l'empresonament de Pablo Hasél o l'exili de Valtònyc no són pel PSOE cap mostra d'una manca de llibertat a l'Estat espanyol. "A Espanya la llibertat d'expressió està plenament garantida", ha defensat el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, durant la sessió de control d'aquest dimecres al Congrés dels Diputats. 

Campo ha fet aquesta intervenció en resposta a la diputada d'ERC, Montserrat Bassa, que ha recordat que Hasél i Valtònyc estan a la presó i a l'exili per dir "una evidència" com que "els borbons són uns lladres", mentre que Jordi Cuixart i Jordi Sànchez estan a presó des de fa més de tres anys "per organitzar manifestacions". Davant això, el ministre també ha admès que des de l'executiu de Sánchez treballen per revisar el Codi Penal i "trobar el to just que permeti un ampli exercici de llibertat d'expressió i límits dels drets".

La contundent contestació de Bassa: "Només tenen garantida la llibertat d'expressió els feixistes"

Després de les declaracions de Campo, Bassa ha aprofitat el torn per contestar i assenyalar els òrgans de l'Estat espanyol com els culpables de la manca de llibertats. "El problema és tenir uns legisladors que són més monàrquics i nacionalistes que demòcrates; i tenir una policia i fiscalia ideològica i feixista que persegueix la dissidència", ha denunciat la diputada republicana entre mostres de rebuig dins de l'hemicicle.

 

"A la seva Espanya només tenen garantida el dret la llibertat d'expressió els feixistes, aquells qui volen afusellar mitja Espanya i fer fora jueus i musulmans", ha criticat durament Bassa. A més, tampoc s'ha estat d'assenyalar el partit socialista i responsabilitzar-lo que hi hagi gent condemnada per injúries a la Corona, un delicte que ERC proposa derogar, mentre que el PSOE s'hi ha mostrat contrari." En aquest cas no són els tribunals, sinó que han sigut vostès els qui han condemnat Hasél, Valtònyc i altres artistes", ha assegurat.

La llibertat artística i d'expressió a l'Estat espanyol

El debat sobre la llibertat d'expressió s'ha posat amb força sobre la taula després de l'empresonament de Pablo Hasél la setmana passada. La detenció del cantant condemnat per injúries a la Corona, enaltiment del terrorisme i altres delictes ha desencadenat en nits de protestes i disturbis arreu del territori. 

El cas de Hasél, però, no és únic. Segons l'informe de Freemuse, una ONG consultora de l'ONU que es dedica a defensar els drets dels artistes a tot el planeta, Espanya és l'estat del món amb més artistes empresonats. Segons el coordinador de l'organització a l'Estat espanyol, Alberto González Pulido, a Espanya hi ha actualment 14 artistes processats, convertint el país en líder mundial en aquesta pràctica repressiva.

 

Imatge principal: El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, intervé durant la sessió de control a Govern celebrada aquest dimecres al Congrés. EFE / Mariscal