El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha assegurat que la justícia a Espanya és "rabiosament independent" com així ho dicten "estaments internacionals" o "la judicatura". També ha insistit que no s'ha de confondre la renovació del Consell General de Poder Judicial (CGPJ), que és "un òrgan de govern", amb el jutge "que resoldrà si tinc o no raó". 

En unes declaracions al programa Salvados de La Sexta, Campo ha fet referència a una enquesta del CGPJ que assenyala que el 99% dels membres de la carrera judicial afirmen sentir-se totalment independents per prendre decisions en l'exercici de la seva funció jurisdiccional.

Demana fer una "tasca de pedagogia"

No obstant això, el titular de Justícia ha demanat fer "entre tots" una "tasca clara de pedagogia" i "distingir la independència dels jutges, quan resol un cas" amb la "forma d'actuació d'un òrgan de govern" com és el CGPJ. Segons Campo, barrejar "les dues coses no porten a bons camins".

El ministre ha assegurat que "la independència no és un problema per a la justícia espanyola" i ha declarat que no es pot "extreure" que el PP estigui bloquejant el CGPJ i que la independència de la justícia "estigui viciada per això en absolut".  També rebutjat que els jutges i els fiscals rebin pressions.

Manuela Carmena defensa la Justícia espanyola 

En la mateixa línea, l'exalcaldessa de Madrid, Manuel Carmena, que fins ara havia mantingut posicionaments respectuosos amb el procés independentista català, ha sortit en defensa de la Justícia espanyola en una entrevista a Infolibre, i ha qualificat el president Carles Puigdemont de "pròfug". Carmena s'ha desmarcat de les paraules del vicepresident espanyol, Pablo Iglesias, en què va reconèixer l'exili de Puigdemont i el va considerar equiparable al dels republicans espanyols.

Carmena va ser titular del Jutjat de Vigilància Penitenciària número 1 de Madrid, i va ser escollida jutge degana de Madrid el 1993.

"No puc entendre com una persona intel·ligent i ben formada com és el vicepresident pot dir una cosa que no té cap base. Em sembla que hi ha un nom per a les persones que en un moment concret decideixen no complir les responsabilitats judicials que tenen en un context democràtic. En una democràcia, si un no es presenta davant els tribunals, el nom exacte és el de pròfug, no és el d'exiliat. Jurídicament és així", ha criticat Carmena.

"No té res a veure amb el que significa el que va ser la dictadura del general Franco després de la terrible Guerra Civil, en què el que es fa és que es canvia el sistema i es porta a terme una destitució de totes les estructures democràtiques, s'aboleixen tots els elements dels drets essencials dels individus, i es fa un marc en el qual és impossible viure en un context que és antidemocràtic. És un disbarat", ha afegit Carmena al·ludint a les paraules d'Iglesias.

En una entrevista al mateix programa de La Sexta, Iglesias va subratllar fa una setmana que no "comparteix en cap cas" els objectius de Puigdemont, però que, si està a Brussel·les, no és per "haver robat a ningú o per intentar enriquir-se, sinó per portar les seves idees polítiques a un extrem erroni".

 

Imatge principal, Juan Carlos Campo / Europa Press