El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha intentat escapar del debat sobre els indults dels presos polítics. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el titular de Justícia ha defugit les preguntes sobre els indults i s'ha limitat a donar informació amb comptagotes.
Els indults estan en fase de tramitació i són molts els que consideren que aquesta tramitació està sent més lenta de l'habitual. Segons Campo, "Els temps són difícils de calcular, que tardin 10 o 14 mesos és el més normal, així doncs, no anem tard". A més a més, el ministre ha apuntat que probablement no tots els indults es tramitin a la vegada i, per tant, alguns poden arribar abans que els altres.
En la mateixa línia, i sobre la tramitació dels indults per separat, Campo ha demanat que ens oblidem "de la tendència natural a la unificació perquè els expedients d'indult són diferents els uns dels altres".
Finalment, ha subratllat que "el govern espanyol prendrà una decisió sobre els indults i ho farà responsablement, sigui quina sigui la resolució".
A mitjans del mes de maig, el secretari d'Organització del PSOE i ministre de Transports, José Luis Ábalos, va tancar la porta a la Llei d'amnistia que les formacions independentistes van portar al Congrés dels Diputats com a fer un indult "general" que al seu entendre equivaldria a una amnistia. Segons Ábalos, el PSOE sempre s'ha mostrat clar en contra de qualsevol possibilitat d'amnistia perquè implica admetre que s'ha comès un "error polític" i que cal revertir-ne les conseqüències penals. En canvi, al seu entendre, la figura de l'indult sobre "un cas concret" sí que entra dins de la legalitat.
El tercer grau
Sobre la retirada del tercer grau als presos, Campo també ha estat discret i ha evitat pronunciar-se. El ministre només ha recordat que "Espanya és un estat de dret i s'ha d'acatar la llei sense excepcions". A més, ha matisat que "no són presos polítics perquè a Espanya hi ha una democràcia plena que no mira qui és la persona que ha comès un delicte".
Juan Carlos Campo ha fet aquestes declaracions l'endemà que el Jutjat de Vigilància Penitenciària 5 de Barcelona desestimés els recursos presentats pel secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i els consellers Josep Rull i Jordi Turull contra la interlocutòria que anul·lava el tercer grau dels presos polítics.
El magistrat argumentava que "no hi ha hagut evolució suficient" dels presos per tal de justificar la progressió al règim de semillibertat, per tant, desestimava el recurs.
L'emèrit
Finalment, el ministre ha dit que "espera" que la ciutadania no consideri com a "tracte de favor" el fet que la Fiscalia hagi desestimat demanar que el rei emèrit, Joan Carles de Borbó, declari com a testimoni per la seva regularització fiscal, tal com apunta aquest dijous La Razón.
Segons Campo, la Fiscalia actua de la mateixa manera "cada dia" quan entén que el testimoni no és necessari perquè hi ha documents que acrediten la investigació, i en tot cas el rei emèrit compareixeria davant la Justícia si aquesta el requerís. "Si fos cridat crec que trigaria dos segons en venir", ha sentenciat.