Lluny d'estendre ponts amb l'independentisme, Juan Carlos Campo ha acabat de tensar les costures. El ministre de Justícia ha estat interrogat per la CUP sobre on ha quedat la promesa desjudicialització del conflicte català. El ministre socialista ha respost a la defensiva. S'ha servit de l'exemple de Meritxell Serret, que la setmana passada va tornar a Catalunya i va quedar en llibertat, per a negar que l'Estat espanyol sigui "repressor" i també per a desmentir que hi hagi "presos polítics". No s'ha quedat aquí, sinó que ha acusat els anticapitalistes de "contaminar el discurs".
Concretament, el diputat cupaire Albert Botran ha denunciat que el govern espanyol, en contra del que prometia, "s'amagar rere les togues" i d'una taula de diàleg entre l'Estat i la Generalitat "que fa més d'un any que no es reuneix". S'ha preguntat on han quedat els compromisos de reformar la rebel·lió i la sedició, o de tramitar els indults als presos polítics. En aquest context, Botran ha denunciat la manca de voluntat política de l'executiu central. I ha reblat: "Tenen l'ocasió de fer un pas sincer en aquesta desjudicialització amb una amnistia que permet un pas endavant, perquè amb la repressió ni han aconseguit ni aconseguiran acabar amb nosaltres". No obstant això, la llei d'amnistia registrada per l'independentisme s'estavellarà contra el mur del PSOE.
Lluny de recollir el guant, Juan Carlos Campo s'ha aferrat justament al retorn de Serret de l'exili. L'ha descrit com "una persona fugida que ve, es presenta davant el Tribunal Suprem, declara, marxa en llibertat i recull la seva acta". Tot plegat, ha argumentat, demostra que "Espanya és una democràcia plena que es legitima pel respecte als drets fonamentals, on hi ha separació de poders". Ha rebatut l'independentisme que ell no "intercedirà" davant dels processos i decisions judicials".
El ministre de Justícia ha jugat avui a l'atac, lamentant que per a la CUP "només hi hagi el seu tema". Ha acusat els anticapitalistes per la seva "mania persecutòria" que "contamina el discurs". En aquest sentit, Campo ha avisat que no "consentirà" que es parli de "presos polítics" a Espanya. Dit tot això, ha fet una discreta aposta per un "diàleg sincer i constructiu per resoldre el conflicte català dins de la Constitució i les lleis".
Mentrestant, la carpeta dels presos polítics independentistes continua congelada pel govern espanyol, i tot fa pensar que el clima preelectoral a la capital de l'Estat ho continuarà ajornant. De fet, el mateix Campo va prometre dur la reforma de la sedició al Consell de Ministres abans d'acabar l'any 2020. Aquest termini es va incomplir i, des de llavors, no hi ha hagut cap més previsió temporal. Els indults, per la seva part, estan a l'espera de l'informe de l'Advocacia de l'Estat, que depèn del Ministeri de Justícia.