Un dia després d'anunciar la seva candidatura per a les primàries de JxCat, el president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, ha convocat una roda de premsa per fer balanç sobre el seu mandat i anunciar què passarà a partir d'ara amb l'entitat empresarial.
Canadell ha informat que si surt escollit a la llista de la formació, delegarà les seves funcions de president de la Cambra a l'actual vicepresidenta, Mònica Roca, i les del Consell General de Cambres al vicepresident, Jaume Fàbrega. Posteriorment, Canadell dimitirà definitivament si surt escollit diputat a les eleccions del 14-F. En cas contrari, mantindria la presidència de l'entitat.
Així doncs, des del 14 de desembre fins el 14 de febrer del 2021, Canadell mantindrà la presidència de la Cambra i el Consell de Cambres sense funcions, les quals hauran estat assumides per Roca i Fàbrega respectivament.
El balanç
Fent balanç sobre els 18 mesos del seu mandat, Canadell l'ha valorat positivament i ha insistit en la idea que "l'equip que forma el govern de la Cambra és més important que qualsevol figura, inclosa la del president". Canadell ha posat en valor també que amb la victòria de la seva candidatura, Eines de País, "vam demostrar que la majoria de l'empresariat és català".
En aquest sentit, Canadell ha recordat els aclaparadors resultats a les eleccions de la Cambra, en què la candidatura independentista impulsada per l'Assemblea va obtenir 31 de les 40 vocalies. "Un dels objectius era també demostrar que l'independentisme és capaç de gestionar les institucions, i de fer-ho bé, i estem contents amb la feina que hem fet en aquests 18 mesos", ha explicat.
El traspàs de poders
Pel que fa al significat de la seva candidatura i el traspàs de poders a l'entitat, Canadell ha recordat que ja estava prevista una co-presidència de dos anys amb la vicepresidenta Roca, la qual es veurà escurçada sis mesos per l'avançament electoral.
Tot i així, Canadell ha assegurat que l'objectiu de la roda de premsa amb l'explicació del traspàs s'ha fet "per protegir la institució, i que aquesta no quedés diluïda amb la candidatura de JxCat". Preguntats sobre si els preocupa que aquest pas a la política de la mà de la formació del president Puigdemont no provoqui una mica aquest efecte, Canadell ha aclarit que es presenta com a simpatitzant i que "per mi hagués estat més fàcil anar amb una llista unitària".
De fet, Canadell ha revelat que l'únic partit al qual va militar va ser ERC primer, i Reagrupament després, defensant que no té cap problema amb la formació de Junqueras. "Amb la CUP també coincideixo en moltes coses", ha afegit.
Roca, per la seva banda, ha aclarit que la gent que forma part de l'equip d'Eines de País "mai ens vam preguntar a quin partit votàvem" i que "hi ha sensibilitats diferents, sempre dins de l'independentisme, però la Cambra és neutral políticament".
La llei de Cambres, el detonant
Tot i que ha deixat clar que no és l'únic motiu, Canadell sí que ha revelat que la no aprovació de la llei de Cambres, la qual venia reclamant les últimes setmanes, sí que ha estat el detonant "per fer el pas". "Pensem que la llei de Cambres és molt important perquè tinguin un marc regulatori per desenvolupar el seu potencial. És molt injust que aquesta llei no vegi la llum aquesta legislatura", ha lamentat.
Com a altre motiu d'importància per a presentar la candidatura, Canadell ha exposat que "els empresaris i els autònoms se senten molt lluny de la política". L'objectiu és apropar-los, fent possible involucrar més les empreses en els projectes públics, igual que s'ha fet amb la Cambra, segons ha dit.
"Una cosa que hem anat veient és que la part pública sempre acaba volent fer la part més gran dels projectes, i pensem que les empreses haurien d'estar més involucrades a través de les cambres. Necessitem recuperar un impuls a la política i que el món empresarial tingui presència en el canvi de model que s'ha de produir", ha conclòs