L'històric sindicalista Cándido Méndez, secretari general d'UGT durant més de vint anys (1994-2016), advoca per recuperar el servei militar obligatori, 'la mili', com a una manera de "repassar els trets que ens uneixen" a tots els espanyols, ja que considera que "s'està produint una esfilagarsada de la identitat nacional". Méndez parlà d'això en un assaig publicat recentment, 'Per una nova consciència social' (Deusto, 2024), i ho ha refermat aquest dimarts en una entrevista amb El Mundo, en la qual el sindicalista i exdiputat del PSOE al Congrés també critica el finançament singular per a Catalunya que han pactat socialistes i Esquerra Republicana i l'amnistia al procés —un "cop contra la igualtat davant la Llei".
"Defenso la recuperació de la mili; una mili diferent de la de la meva època, d'uns mesos i que evidentment sigui paritària", ha afirmat Méndez, que ha assenyalat que ara hi ha països que estan recuperant la mili, com Suècia, i s'ha mostrat partidari de fer-ho també encara que admet que "els primers que estan en contra són els militars professionals perquè volen dirigir la despesa cap a la inversió tecnològica". "Jo crec que ens aniria molt bé perquè ens faria falta un repàs pels trets que ens uneixen. Honestament, crec que a Espanya s'està produint una esfilagarsada de la identitat nacional", ha argumentat el sindicalista.
Sobre la qüestió política catalana, Méndez ha assenyalat també que desconfia "dels nacionalismes" com a "projecte politicoeconòmic", sobre els quals argumenta que "miren sempre a l'altre amb hostilitat i rancor". Méndez ha valorat el finançament singular que han acordat socialistes i republicans per a Catalunya, sobre el qual critica que "aboca a una discriminació" i suposa "un cop contra la igualtat d'oportunitats". El sindicalista considera que l'acord és una orientació de la política fiscal i distributiva "cap a la dreta". En aquest sentit, Méndez ha assenyalat que Pedro Sánchez és conscient que es tracta d'una mesura que el PP ja plantejava el 2012.
Un model confederal "començant per les comunitats més riques"
El sindicalista sosté que Espanya ha d'avançar cap a un model de "federalisme asimètric", però lamenta que el finançament singular que es planteja per a Catalunya és un "model confederal començant per les comunitats més riques", que, a més, "són les úniques que es volen confederar". Tot i que admet que ell viu i el futur de la seva família està a Madrid, "comunitat rica", Méndez, extremeny i criat a Andalusia, assegura que se sent "afectat en primera persona". "Soc presa del meu passat i em preocupa extraordinàriament aquesta alteració tan seriosa dels instruments per a la igualtat entre les persones a través del finançament dels territoris. Estic preocupat i tant de bo no tiri endavant", ha sentenciat.