La plaça de toros de Las Ventas es va acabar convertint en passat 17 de maig en l'escenari on es van clamar càntics feixistes, el Cara al Sol de fons i lloes a Adolf Hitler. Tot plegat va tenir lloc en una festa privada després d'una corrida, organitzada per la companyia Plaza 1. L'empresa gestiona la plaça de toros i organitzava aquesta celebració, que va tenir lloc al mateix recinte de Las Ventas, el qual és propietat de la Comunitat de Madrid. 

Els selectes convidats van ballar al so d'un remix del Cara al Sol, van cantar l'himne de la Falange, van lloar a Franco i van carregar contra Pedro Sánchez, entre altres. Tot plegat es recull en una sèrie de vídeos que han estat publicats per laSexta i que han aixecat polseguera. Más Madrid ha registrat diverses iniciatives a l'Assemblea madrilenya per exigir al govern d'Isabel Díaz Ayuso que doni explicacions pels fets, ja que tot i que la gestió és privada, l'espai és públic. 

Segons informa elDiario.es, Plaza 1, a través de Simón Casas Productions SAS i Nautalia Viajes, és l'encarregada d'explotar la plaça de toros. La Comunitat de Madrid va licitar la gestió de Las Ventas per 975.000 euros per un període de quatre anys l'any 2022. Per la seva banda, l'empresa s'ha mostrat indignada i ha titllat de "vergonyosa" l'actuació del DJ. Plaza 1 afirma que és conscient de la gravetat dels fets i prometen prendre mesures. 

Poden haver-hi conseqüències?

Segons informa elPlural, les conseqüències d'aquesta celebració privada pot arribar a esquitxar al govern d'Ayuso. Com els fets van succeir en un espai que és propietat de la Comunitat de Madrid, és aquesta la responsable de garantir que es compleix la llei de memòria democràtica. L'article 38 d'aquesta llei estableix que són contraris a la mateixa "la realització d'actes efectuats en públic que comportin descrèdit, menyspreu o humiliació de les víctimes o dels seus familiars, i suposin exaltació personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la Guerra o de la Dictadura, dels seus dirigents, participants en el sistema repressiu o de les organitzacions que van sustentar el règim dictatorial".

Dies difícils per la tauromàquia 

El món de la tauromàquia viu dies convulsos després que el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, suprimís el premi de Tauromàquia. La decisió va posar en peu de guerra els defensors de les corrides de toros.  "Hem pres la decisió de no convocar el premi a la tauromàquia, en aplicació de les competències que tenim atribuïdes", ha sentenciat Urtasun. El ministre ha apuntat que qualsevol canvi en la llei del 2013 que regula la tauromàquia com a patrimoni cultural correspon al Congrés dels Diputats, sense avançar si proposarà una reforma després de la decisió d'eliminar el Premi Nacional de Tauromàquia.

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!