El president, Carles Puigdemont, ha demostrat una notable resistència a les pressions de tota mena que les darreres setmanes han acompanyat els rumors sobre canvis al Govern. Això no ha impedit que el cap de l’Executiu hagi mantingut en tot moment al corrent de les converses el vicepresident, Oriol Junqueras, i el PDeCAT. Aquesta mateixa nit, Puigdemont s'ha reunit al Palau de la Generalitat amb l'expresident Artur Mas i la coordinadora demòcrata, Marta Pascal, per abordar amb ells els canvis que preveu fer al gabinet, segons ha pogut saber El Nacional. La crisi de Govern ha entrat, aquesta vegada sí, a la recta final.
En el catàleg de les pressions, Puigdemont hi ha sumat les darreres hores filtracions periodístiques que no ha dubtat a atribuir a interessos de part, però també l’acampada dels mitjans a les portes del seu despatx al Parlament i a la plaça Sant Jaume. De moment, l’única cosa que ha avançat el Govern és que el president ha anul·lat els actes que tenia previstos a l'agenda d'aquest divendres per abordar els canvis al gabinet.
Neus Munté. La consellera de Presidència s’havia perfilat des d’un primer moment com a possible substituta de Meritxell Ruiz a Ensenyament. Però a hores d'ara, totes les fonts consultades apunten que quedarà fora del Govern. Durant les converses, se li hauria plantejat la possibilitat de conservar el paper de portaveu de l'Executiu, però la fins ara titular de Presidència no hauria acceptat el relleu. No només això, Munté hauria mostrat el seu desacord amb la substitució del secretari de Govern, Joan Vidal de Ciurana, un dels noms que des del primer moment entrava en les travesses de canvis i que també quedarà exclòs del Gabinet. Aquesta situació hauria tensionat la relació de Munté amb el president i el PDeCAT. Hi ha, però, una segona versió més endolcida de la marxa de Munté del Govern, que passaria per interpretar aquest moviment com la necessitat del partit de preservar algun dels dirigents de primera línia de les inhabilitacions que previsiblement provocarà el referèndum. Aquest vespre, el president s’ha reunit amb Munté a la Generalitat, junt amb Vidal i el secretari general del departament, Joaquim Nin. El Departament de Presidència quedarà en mans del fins ara president del grup de JxSí al Parlament, Jordi Turull, el dirigent demòcrata que més bé coneix els preparatius del referèndum de l'1-O i que aquesta mateixa nit ha parlat amb Puigdemont.
Meritxell Borràs. La consellera de Governació és també un dels clàssics en els rumors de canvis de Govern. S'argumenta que Borràs no s’ha mostrat especialment eficaç a l’hora d'impulsar la posada en marxa dels ressorts necessaris per garantir el referèndum. La decisió de deixar desert el concurs per a l’homologació de les urnes va afegir punts negatius al seu compte personal. Amb tot, la convocatòria d’aquell concurs ha provocat que rebi una querella de la Fiscalia. Borràs podria mantenir-se al Govern amb aquesta o una altra responsabilitat. En qualsevol cas, el president ha deixat clar que aquest departament perdrà les competències relacionades amb el procés de votació de l'1-O.
Meritxell Ruiz. La consellera d’Ensenyament hauria expressat obertament les seves reticències davant dels riscos que planteja el referèndum i les seves conseqüències. Així ho hauria comunicat al partit i al president, amb la qual cosa la seva marxa del Govern s’ha donat per feta des del primera moment.
Josep Rull. El conseller de Territori va ser el coordinador de CDC quan la renúncia d’Oriol Pujol va provocar un buit de poder al partit. És un dels pesos pesants del PDeCAT i ho va deixar clar durant el congrés fundacional del passat mes de juny on va tenir un paper clau en la resolució final de la cimera. Compta a més amb la confiança total del president. No hi haurà, per tant, canvis a aquest departament. Això no obstant, s’havia apuntat la possibilitat, finalment descartada, que marxés del Govern per assumir la responsabilitat de presidir el grup parlamentari de JxSí en cas que es confirmés l’entrada al gabinet de Jordi Turull. Un altre nom que apareixia a les travesses per substituir Turull al Parlament era el de Marta Pascal, la coordinadora del PDeCAT.
Jordi Jané. El conseller d’Interior és un altre dels noms que habitualment apareix en les travesses de candidats a plegar del Govern. A hores d'ara, tot apunta que no seguirà formant-ne part. Se’l considera un perfil excessivament tebi a Interior, on la cúpula policial, encapçalada per Albert Batlle, es manté com un forat negre pel que fa al procés. El nom que s'incorporia al Gabinet per substituir-lo a Interior és el del regidor del PDeCAT per Barcelona Quim Forn.
Santi Vila. El conseller d’Empresa és dels que tenen la continuïtat garantida. D’una banda, per què està considerat una de les persones de màxima confiança del president al PDeCAT, però també pel fet que va ser l’encarregat de cobrir el buit que va deixar al Govern la destitució de Jordi Baiget, fa una setmana.
Lluís Puig. El conseller de Cultura tot just ha arribat al Govern i no ha tingut ni temps de donar raons per fer-lo plegar.
ERC. Aquest divendres el president i el vicepresident analitzaran la situació dels consellers republicans del Govern. Des del PDeCAT es considera que els canvis al Gabinet haurien de tenir també la seva rèplica entre els consellers d’ERC. Els republicans, de moment, no han considerat que el plantejament dels demòcrates tingui prou pes com per portar-los a obrir aquest meló a les seves files. La voluntat del vicepresident, no obstant això, és que la crisi es tanqui tan aviat com sigui possible d'una manera clara i efectiva, encara que això l'obligui a moure peça.