El màxim responsable de la Comunitat de Madrid contractat pel govern d'Isabel Díaz Ayuso per la compra de mascaretes, Manuel Ángel de la Puente Andrés, admet que firmava tots els contractes però no tenia ni idea de qui eren els distribuïdors ni coneixia el detall de tots els escrits que firmava. “Em trucaven i jo els deia 'passi vostè la sol·licitud de venda a la direcció general d'economia i finances'. Jo no els contractava. Jo no en tenia ni idea”, en declaracions a El País. Així doncs, malgrat la transparència que la presidenta madrilenya assegura que pot demostrar de tots els contractes que es van produir durant el moment més dur de la pandèmia, són uns acords dels qui tothom se'n vol deslliurar. La mateixa Ayuso ja va assegurar que "no va tenir coneixement del contracte fins un any i mig més tard" tot i haver d'admetre que el seu germà Tomás sí havia cobrat una comissió en una de les vendes. Ara, el responsable De la Puente tampoc nega la major i replica la mateixa versió que la presidenta: "Sí, coneixia en Tomás. Però després vaig saber-ho tot, sobre les empreses que eren contractades i no tenien res a veure amb el món sanitari. Però aquells dies prou tenia jo amb rebre el material i distribuir-lo”.
Manuel de la Puente signava digitalment els documents que li passaven els companys de la seva Conselleria. Sobre el contracte de la gran polèmica, data del passat 1 d'abril de 2020 on apareix la seva firma als dos documents per una compra de 250.000 mascaretes per 1,5 milions d'euros destinades al pavelló 10 d'Ifema del Servei Madrileny de Salut i un annex adjunt on s'aprova l'oferta presentada per Priviet Sportive SL. Però aquest detall no apareix a l'expedient que Ayuso ha facilitat a la Fiscalia. Posteriorment, De la Puente va deixar el càrrec el setembre del 2020 al·legant motius de salut: "Vaig passar els mesos de març i abril de 2020 al peu del canó, rebent les mercaderies que arribaven de la Xina a l'aeroport de Barajas i distribuint-les pel sistema sanitari madrileny i totes les propostes de venda les redireccionava a altres funcionaris de la Conselleria de Sanitat de Madrid".
Un currículum polèmic
De la Puente ja va entrar carregat d'interrogants sobre la seva transparència. L'any 2019 va ser nomenat nou director gerent del Procés Integrat de Salut amb una retribució de 97277,40 euros anuals tal com detalla el portal de transparència. Però aquest ja era ben conegut anteriorment a Fuenlabrada. Allà va exercir de gerent de l'hospital públic que hi ha a la localitat i va haver de marxar per un dels escàndols més grans que es recorden al centre. De la Puente va ser cessat després que es conegués que cedia dades, sense el consentiment dels pacients, a una clínica privada. En concret, la clínica era Los Madroños de Brunete i era propietat de Vicente Alejo Cantero, exregidor del PP a Brunete. No obstant, la història d'aquesta clínica va tenir el focus més gran en aquesta cessió de dades de pacients de l'Hospital de Fuenlabrada. La clínica Los Madroños es dedicava a trucar directament als pacients en llista d'espera per citar-los i oferir la realització de les proves diagnòstiques després que el centre públic facilités les dades. Els usuaris van assegurar que mai no havien acudit a aquest centre ni havien fet cap tràmit perquè els truquessin. Malgrat tot, Ayuso justificava que el seu currículum carregat de càrrecs públics l'avala: Coordinador de Promoció de Sang del Centre de Transfusió de la Comunitat de Madrid, Director Mèdic de l'Hospital Central de la Creu Roja de Madrid, Coordinador d'Admissió i Subdirector Mèdic de Serveis Centrals de l'Hospital Universitari La Paz de Madrid. Director Gerent de l'Hospital Universitari de Fuenlabrada i Director Gerent de l'Hospital La Fuenfría de Madrid.
Què diu el conseller madrileny?
Aquest contracte s'ha convertit en una patata calenta, i la seva conselleria també toca el violí. El conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, ha defensat que va actuar de forma totalment transparent i rigorosa en la contractació d'emergència durant els moments més durs de la pandèmia. En declaracions a Telemadrid, el màxim responsable de la sanitat madrilenya va explicar que van contactar únicament amb l'empresa adjudicatària del contracte d'emergència amb què es relaciona el germà de la presidenta, però no es podia conèixer la vinculació posterior que aquesta pogués tenir amb els seus proveïdors i que ell es va assabentar mesos després per la premsa de la possible relació familiar: "La relació que tenim és amb l'empresa; després la seva relació amb proveïdors en aquest procés no podem i no tenim accés a aquest tipus d'informació", i va afegir que es va valorar l'oferta en relació amb "preu, qualitat i temps" però que sobre la resta de qüestions "no tenim cap mena d'accés".
En la firma, també apareix la de la viceconsellera d'Assistència Sanitària de la Comunitat de Madrid, Anda Dávila Ponce de León. De moment, aquesta no ha parlat: ni per dir el mateix que els seus precedents sobre un "coneixement a posteriori" que els permet fugir del tràfic d'influències que poden incórrer ni un desconeixement d'un contracte que encara no ha publicat ningú.