El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha revocat parcialment la sentència per la qual el juliol de 2020 va ser absolt l'Exdirector Adjunt Operatiu (DAO) de la Policia Nacional Eugenio Pino, condemnant-lo a un any de presó per un delicte de revelació de secrets per lliurar a la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) i al CNI una memòria USB amb dades personals i empresarials per a la causa relativa a la família de l'expresident català Jordi Pujol. Precisament aquest dimarts sortien a la llum nous àudios de l'excomissari José Manuel Villarejo que revelen el que es coneix com l'Operació Catalunya. Una operació dirigida pel ministeri de l'Interior comandat per Jorge Fernández Díaz, del PP, contra dirigents polítics catalans per decapitar el moviment independentista que començava a revifar. Els àudios que El País va publicar, detallen que la intenció era buscar a l'expresident Jordi Pujol uns possibles comptes bancaris a Suïssa per a així acabar amb la seva carrera política. Tanmateix, mai no es va trobar cap extracte bancari vinculat als Pujol a Suïssa, ja que la policia espanyola mai va anar a registrar el banc suís per falta d'indicis.
Pino va facilitar informació al CNI
En una sentència que s'ha conegut aquest divendres, la Sala Civil i Penal del TSJM ha estimat el recurs d'apel·lació presentat per Jordi Pujol Ferrusola, el fill gran del clan, condemnant a Pino, a més de la pena de presó, al pagament d'una multa de 7.200 euros i a indemnitzar Pujol Ferrusola en la quantitat de 2.000 euros.
Els magistrats entenen, en contra del fixat per l'Audiència Provincial de Madrid, que Pino sí que va incórrer en un il·lícit penal quan va facilitar al CNI, a l'UDEF i al Jutjat Central d'Instrucció Número 5 de l'Audiència Nacional una memòria USB amb informació de Pujol Ferrusola sense advertir "en cap moment a l'autoritat judicial de l'origen il·lícit de la prova".
El TSJM ha revisat la decisió per la qual es va absoldre Pino després que l'agost de 2020 Pujol recorregués la decisió de l'Audiència Provincial de Madrid i demanés que es condemnés a l'ex alt cap de la Policia a fins a dos anys de presó per un delicte de revelació i descobriment de secrets.
Pino ho negava tot
La decisió del tribunal té lloc després que el febrer passat Pino assegurés en seu judicial que "no hi va haver cap intencionalitat de perjudicar a la família Pujol" amb el seu lliurament a la unitat policial que participava en les indagacions dutes a terme a l'Audiència Nacional sobre l'origen del patrimoni del clan. "No hi va haver cap intencionalitat de perjudicar a la família Pujol, simplement és recollir la prova i remetre-la a l'autoritat judicial a través dels meus subordinats", va dir durant la vista convocada al TSJM per estudiar el recurs d'apel·lació.
En una breu intervenció, Pino va ratificar la versió que va oferir al judici que es va fer el 2020 a l'Audiència Provincial de Madrid. Així, va explicar que va lliurar la memòria USB a un "comissari principal" i va ordenar que es reexpedís a la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) amb vista que fos finalment l'aleshores jutge d'instrucció, José de la Mata, qui valorés la prova.
Per la seva part, l'advocat de Pujol Ferrusola, Cristóbal Martell, va defensar que, si bé coincidia amb la sentència en què Pino no podia ser condemnat a la pena de dos anys i mig de presó que sol·licitava inicialment per un delicte de l'article 198 del Codi Penal, sí que devia ser-ho pel que considera el "tronc comú" de la revelació i el descobriment de secrets del 197, sancionat fins i tot amb dos anys de presó.