La consellera de Territori, Ester Capella, ha enviat una missiva a la ministra de Transports Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, demanant-li una reunió urgent per tractar el traspàs integral de Rodalies. Per Capella, els darrers dos mesos on s'han registrat 26 incidències en 60 dies són un motiu que urgeix a obrir aquesta carpeta.  A la carta, Capella també insisteix al govern espanyol que fixi un "calendari cert" sobre l'execució dels convenis de gestió de diverses infraestructures després de l'acord del juliol passat i que formen part de l'acord dels pressupostos generals de l'Estat del 2023.

El juliol i, especialment, l'agost, per als usuaris de Rodalies han estat mesos marcats per les incidències constants en moltes línies d'arreu del país. Una de les més destacades va ser el descarrilament d'un Talgo a Sitges el 15 d'agost i que va perjudicar uns 65.000 viatgers. El 24 d'agost, la consellera Capella ja va destacar que dels 24 dies del mes d'agost que havien passat, durant 23 s'havien registrat incidències. Per tot plegat, a la missiva exigeix que en la trobada amb la ministra s'avanci cap a un traspàs integral "en totes les seves variables", és a dir, en la infraestructura, el material mòbil, els recursos humans i les inversions a realitzar, així com en les mesures per fer front a les "reiterades alteracions del servei". 

Segons ha assenyalat Capella, en aquests dos mesos les incidències han estat relacionades amb  el subministrament elèctric, les avaries tècniques de trens, fallades en el sistema de senyalització i descarrilaments. Aquestes incidències, sumades a les obres en curs, fan que els usuaris, acumulin "enuig i amoïnament per no poder confiar en el transport públic per garantir el seu dret fonamental a la mobilitat", lamenta a la carta.

Concreció en l'execució dels pressupostos generals de l'Estat 

En la carta, la consellera de Territori avança a la ministra que també li exigirà un "calendari cert" sobre l'execució de les encomandes de gestió acordades als pressupostos generals de l'Estat d'aquest any i que es van plasmar en els protocols signats al juliol. Entre d'altres, hi ha el Conveni Maresme, el Conveni Eix Pirinenc 260, els dels Intercanviadors, el de l'AP7 i AP2 i el de la Ronda nord, tot i que en aquest cas les dues parts es van donar un termini de quatre mesos.

D'altra banda, Capella també insta el govern espanyol a donar una "resposta àgil i adequada" en diverses accions en matèria d'habitatge, com l'aplicació "immediata" de la regulació dels preus dels lloguers un cop la Generalitat ja ha traslladat la llista d'àrees tenses, aturar els desnonaments, assegurar els Fons NGEU per valor de 2.000 milions d'euros i la cessió de 1.500 habitatges de la Sareb, entre d'altres.